“Centrala se află de astăzi nu numai în mâinile inamicului, ci și în mâinile unor specialiști needucați care ar putea permite să se întâmple o tragedie. Desigur, este greu de imaginat măcar amploarea tragediei care ar putea avea loc dacă rușii își continuă acțiunile acolo”, a declarat ministrul de interne al Ucrainei, Denis Monastyrsky într-un interviu pentru Reuters.

“Acest lucru înseamnă pentru noi că trebuie să ne pregătim pentru orice scenariu. Serviciile de urgență împreună cu Ministerul de Interne discută acum diferite scenarii, inclusiv cel al evacuării”, a adăugat ministrul.

Declarațiile oficialului au fost făcute la scurt timp după ce agenția nucleară de stat a Ucrainei, Energoatom, a anunțat că zona centralei nucleare a fost din nou bombardată, fiind lovită de cinci ori, în apropiere de locul unde sunt depozitate materiale radioactive. Reprezentanții Energoatom au precizat că situația de la centrala nucleară este sub control. Ucrainenii și rușii se acuză reciproc de bombardarea în zona centralei, dar informațiile în acest sens nu pot fi confirmate independent. 

Centrala Nucleară Zaporijie se află în orașul Energodar, la o distanță relativ mică de Herson, Krivoi Rog, Melitopol, dar și de orașul Zaporijie. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, propune delimitarea unui “perimetru demilitarizat în vederea asigurării securităţii zonei”. Un îndemn similar a fost emis și de Departamentul de Stat al SUA: “Lupta în apropierea unei centrale nucleare este periculoasă și iresponsabilă. Continuăm să cerem Rusiei să înceteze toate operațiunile militare la sau în apropierea instalațiilor nucleare ucrainene și să sprijine apelurile pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday