Andriy Nebytov, șeful forței regionale de poliție din Kiev, a declarat că în jurul capitalei ucrainene au fost abandonate cadavre pe străzi sau au fost ascunse în morminte superficiale. Potrivit datelor poliției, 95% au murit din cauza rănilor produse prin împușcare. “În consecință, înțelegem că sub ocupația rusă, oamenii au fost pur și simplu executați în stradă”, a spus Nebytov.

Tot mai multe cadavre sunt descoperite în fiecare zi, sub moloz și în gropi comune”, a adăugat șeful poliției. Cele mai multe au fost găsite la Bucea, peste 350, potrivit lui Nebytov.

Bilanțul tulburător a apărut la scurt timp după ce Ministerul rus al Apărării a promis că va intensifica atacurile cu rachete asupra Kievului, ca răspuns la presupusa agresiune a Ucrainei asupra teritoriului rus. Acest avertisment vine și în urma scufundării navei amirale a Moscovei în Marea Neagră, despre care Pentagonul a confirmat vineri că a fost într-adevăr lovită de două rachete ucrainene.

Experții avertizează că se pot produce și mai multe pagube la Kiev, după ce autoritățile ruse au acuzat Ucraina că a rănit șapte persoane și a avariat aproximativ 100 de clădiri rezidențiale cu lovituri aeriene în Bryansk, o regiune de la granița cu Ucraina. Autoritățile din altă regiune de graniță a Rusiei au raportat, de asemenea, bombardamente ucrainene joi. Ucraina nu au confirmat ținte lovite în Rusia, iar rapoartele nu au putut fi verificate în mod independent.

Numărul și amploarea atacurilor cu rachete asupra obiectelor din Kiev vor crește ca răspuns la comiterea de către regimul naționalist de la Kiev a oricăror atacuri teroriste sau diversiuni pe teritoriul rus”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Știrile despre scufundarea crucișătorul Moskva au umbrit afirmațiile Rusiei cu privire la progrese în orașul-port Mariupol, pe care forțele Moscovei l-au blocat încă de la începutul invaziei. Numărul tot mai mic de apărători ucraineni a rezistat unui asediu care a avut un cost teribil pentru civilii blocați în mijlocul bătăliilor, fără adăpost și înfometați.

Primarul Mariupolului a declarat săptămâna aceasta că peste 10.000 de civili din oraș au murit, iar numărul morților ar putea depăși 20.000. Oficiali din Mariupol au declarat vineri că localnicii au raportat că trupele Rusiei dezgroapă cadavrele “persoanelor ucise de ei. Nu se știe de ce se efectuează exhumarea și unde le duc”.

Capturarea Mariupolului ar permite forțelor ruse din sud, care au venit prin Peninsula Crimeea anexată, să se conecteze pe deplin cu trupele din regiunea Donbas, inima industrială din estul Ucrainei și ținta ofensivei care se profilează.

Surse: AP, CNN.

Foto: Palinchak | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday