Asistentul britanic Paul Urey, în vârstă de 45 de ani, a murit în timp ce era reținut de separatiștii pro-ruși în autoproclamata Republică Populară Donețk, potrivit unui oficial local care a publicat informațiile pe Telegram. Informațiile nu au putut fi confirmate din alte surse.

Daria Morozova, avocat al drepturilor prizonierilor din regiunea separatistă, a scris că Urey a murit pe 10 iulie “din cauza bolilor și a stresului”. “Deja în timpul primului examen medical, Paul Urey a fost diagnosticat cu o serie de boli cronice, inclusiv diabet zaharat insulino-dependent, leziuni ale sistemului respirator, rinichilor, dar și cu o serie de boli ale sistemului cardiovascular”, a adăugat Morozova, precizând că pe perioada detenției Urey a primit asistență medicală adecvată, “în ciuda gravității presupuselor crime pe care le-a comis”. 

Urey este primul străin despre care se știe care a murit în custodia separatiștilor pro-ruși, de la începutul invaziei Ruse în Ucraina. Urey a fost reținut în autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) în aprilie, împreună cu un alt bărbat. 

Ulterior, cei doi bărbați au fost acuzați de “activități mercenare” de către separatiști. Morozova a susținut că Urey a fost un “luptător profesionist” care a luat parte la conflictele din Afganistan, Irak și Libia, conducând “operațiuni militare”, iar Guvernul britanic, deși a fost anunțat de capturarea acestuia, nu a oferit nicio reacție.

La începutul lunii mai, Urey a apărut la televiziunea de stat rusă în cătușe. În filmarea, despre care mama sa a spus că a fost făcută sub constrângere, el a criticat guvernul Marii Britanii și felul în care mass-media britanică relatează despre războiul din Ucraina.

Luna trecută, doi britanici și un cetățean marocan capturați în timp ce luptau în armata ucraineană au fost condamnați la moarte de un tribunal din Donețk, în ceea ce oficialii au descris drept un “proces spectacol dezgustător din epoca sovietică”.

Surse: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday