Update: Secretarul General NATO a emis un comunicat de presă în care condamnă atacul cibernetic și anunță un parteneriat cu Ucraina în domeniului securității cibernetice: “Condamn ferm atacurile cibernetice asupra guvernului ucrainean. NATO a lucrat îndeaproape cu Ucraina de ani de zile pentru a ajuta la consolidarea apărării sale cibernetice. Experții cibernetici NATO de la Bruxelles au făcut schimb de informații cu omologii lor ucraineni cu privire la activitățile cibernetice actuale rău intenționate. Experții aliați din țară susțin și autoritățile ucrainene de pe teren. În zilele următoare, NATO și Ucraina vor semna un acord privind o cooperare cibernetică îmbunătățită, inclusiv accesul Ucrainei la platforma NATO de partajare a informațiilor malware. Sprijinul politic și practic puternic al NATO pentru Ucraina va continua“.

Știrea în forma inițială: “Potrivit unei investigații în curs a Centrului Comunicații Strategice și Informații de Securitate, datele preliminare sugerează că atacul informatic din această dimineață a fost ordonat și condus de Federația Rusă. Nu este prima și nici măcar a doua oară când resursele ucrainene digitale sunt atacate de la începutul agresiunii militare ruse”, a transmis Ministerul Informațiilor din Ucraina. 

Serviciul de Securitate al Ucrainei a precizat că majoritatea resurselor de stat afectate de atac au fost deja restaurate, și chiar dacă “au fost postate mesaje provocatoare pe pagina principală a site-urilor mai multor ministere, conținutul paginilor de internet nu a fost modificat”, precizând, de asemenea, că “din primele concluzii, informațiile cu caracter personal ale populației nu au fost vizate de scurgerea de date”.

Vineri dimineață, Ministerul de Externe a anunțat că site-urile ministerelor de Externe, Agriculturii și Educației din Ucraina au fost blocate, pe unele apărând mesaje de amenințare în limba rusă, poloneză și ucraineană:

Ucraineni! Toate datele voastre personale au fost publicate. Tot ce aveți pe computere va fi șters și nu va mai putea fi recuperat. Temeți-vă și așteptați-vă la ce este mai rău!”, este mesajul care a apărut pe site-urile instituțiilor. 

Incidentul intervine a doua zi după întâlnirea de la Viena, din cadrul OSCE, ultima din această săptămână dintre SUA, aliații săi și Rusia, marcată, la fel ca și celelalte ca fiind un eșec.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, declara tot astăzi, că “răbdarea noastră (cu Occidentul) s-a încheiat. Am avut foarte multă, am așteptat un răspuns specific la propunerile noastre, acum e timpul ca lucrurile să se miște”.

Sursa: CNN

Sursa Foto: Evgeniy-Parilov / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday