“Sistemele de apărare aeriană NASAMS şi Aspide au ajuns în Ucraina! Aceste arme vor întări considerabil Armata Ucraineană şi ne vor face cerul mai sigur. Vom continua să doborâm inamicii care ne atacă. Mulțumim partenerilor noștri: Norvegia, Spania şi SUA”, a anunţat pe Twitter ministrul ucrainean al Apărării. Aceste noi sisteme au rolul de a contracara bombardamente din ultimele săptămâni ale Armatei Ruse, care au vizat infrastructura critică ucraineană.

Dezvoltate și produse de Raytheon Missiles & Defense și Kongsberg Defence & Aerospace din Norvegia, sistemele NASAMS (foto mai jos) sunt compuse din radare Sentinel, rachete aer-aer cu rază medie avansată și un centru mobil de coordonare a sistemului. Acestea au o rază mai scurtă de acțiune (20-50 Km, funcție de variantă) decât bateriile sovietice S-300, dar sunt mai eficiente împotriva rachetelor ghidate (inclusiv a dronelor) și a aeronavelor de atac la sol care zboară la altitudine joasă. De asemenea, și sistemele Aspide produse în Italia au capacitate sol – aer și aer – aer. În ultimele săptămâni, și Germania a furnizat sisteme antiaeriene Iris-T Ucrainei, în urma solicitării oficialilor de la Kiev.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday