Monolitul de aproximativ 10 metri înălțime a fost descoperit într-o zonă rurală din provincia Sanliurfa, iar patru zile mai târziu a dispărut la fel de brusc cum apăruse. Pe acesta era inscripționat un mesaj în alfabetul Gokturk (turca veche) – “Uită-te la cer, vezi luna!” 

Ulterior, marți, într-o conferință de presă televizată, președintele Erdogan a anunțat ambiția națiunii sale de a trimite o sondă pe Lună, în 2023. În timpul discursului, o imagine a monolitului a fost proiectată în spatele lui, în timp ce Erdogan a lansat chiar sloganul înscris pe monolit: “Anunț întreaga lume și spun uită-te la cer, vezi luna!”

Mustafa Varank, Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, a declarat miercuri agenției de stat Anadolu că ideea de a planta monolitul a venit de la colegii săi din minister, continuând practic o serie de farse de la finalul anului 2020, când mai mulți monoliți (similari cu cel din filmul din 1968, 2001: A Space Odyssey) au apărut pe rând, mai întâi în Utah, apoi în California și în mai multe locuri din lume, inclusiv în România.

Spre deosebire de celelalte structuri, monolitul din Turcia era protejat de militari înarmați. Ministrul a recunoscut că acesta a fost instalat în miezul nopții, cu înștiințarea autorităților locale. Amplasarea acestuia, lângă Gobekli Tepe, un sit de săpături arheologice protejat de UNESCO, a fost intenționată. Confuzia a contribuit la creșterea interesului și a publicității, întregul plan fiind unul de teasing pentru momentul politic al lui Erdogan.

Sursa: New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday