Recep Tayyip Erdogan a emis vineri un decret prezidențial de transformare în moschee a bisericii Sfântul Mântuitor din Chora, un monument medieval bizantin situat în vestul orașului Istanbul, la o lună după deschiderea Hagia Sophia cultului musulman.

Biserica medievală a Sfântului Mântuitor din Chora, construită lângă zidurile orașului antic din Constantinopol, conține mozaicuri și fresce bizantine din secolul al XIV-lea, care prezintă scene din povești biblice. Acestea au fost tencuite după ce orașul a fost cucerit de otomanii musulmani în 1453, dar au fost redescoperite când clădirea a fost transformată în muzeu, în urmă cu mai bine de 70 de ani.

Decizia vine după ce luna trecută Hagia Sophia a fost transformată în moschee, iar Erdogan, s-a alăturat zecilor de mii de participanți la primele rugăciuni musulmane, în 86 de ani.

Mișcarea a fost puternic criticată de liderii bisericii și de unele țări occidentale, care au spus că transformarea Hagiei Sophia exclusiv pentru cultul musulman riscă să adâncească rupturile religioase.

 

Sursa: Reuters