Recep Tayyip Erdogan a emis vineri un decret prezidențial de transformare în moschee a bisericii Sfântul Mântuitor din Chora, un monument medieval bizantin situat în vestul orașului Istanbul, la o lună după deschiderea Hagia Sophia cultului musulman.

Biserica medievală a Sfântului Mântuitor din Chora, construită lângă zidurile orașului antic din Constantinopol, conține mozaicuri și fresce bizantine din secolul al XIV-lea, care prezintă scene din povești biblice. Acestea au fost tencuite după ce orașul a fost cucerit de otomanii musulmani în 1453, dar au fost redescoperite când clădirea a fost transformată în muzeu, în urmă cu mai bine de 70 de ani.

Decizia vine după ce luna trecută Hagia Sophia a fost transformată în moschee, iar Erdogan, s-a alăturat zecilor de mii de participanți la primele rugăciuni musulmane, în 86 de ani.

Mișcarea a fost puternic criticată de liderii bisericii și de unele țări occidentale, care au spus că transformarea Hagiei Sophia exclusiv pentru cultul musulman riscă să adâncească rupturile religioase.

 

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday