Erdogan spune că zăcământul de gaz descoperit se ridică la 320 de miliarde de metri cubi, adăugând că speră să înceapă extragerea și utilizarea gazului până în 2023.

Dacă sunt confirmate drept resurse recuperabile, rezervele ar putea reduce dependența țării de importurile costisitoare de energie din Iran, Irak și Rusia.

Nava de foraj turcească, Fatih, a efectuat operațiuni de explorare în sectorul Tuna-1 din vestul Mării Negre. Sectorul este aproape de blocul Neptun al României, cel mai mare zăcământ de gaze din Marea Neagră descoperit în urmă cu opt ani de Petrom și Exxon.

“Am efectuat până acum nouă foraje la mare adâncime în Marea Mediterană și în Marea Neagră prin navele noastre Fatih și Yavuz. Am avut onoarea de a oferi națiunii noastre veștile bune pe care le-au așteptat. Nu ne vom opri până nu vom deveni exportator net de energie”, a declarat Erdogan.

Președintele turc a mai spus că intenționează să pună la dispoziția cetățenilor gazul din Marea Neagră până în 2023, când va fi serbat centenarul fondării Republicii Turce.

Sursă: Euronews

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday