Cei doi miniștri de Externe ai Rusiei și ai Ucrainei au susținut conferințe de presă separate, concomitent, la finalul întâlnirii din Antalya. Încă dinaintea întâlnirii, așteptările analiștilor erau extrem de reținute.

Ministrul ucrainean, Dmytro Kuleba, a spus că a discutat cu omologul său despre un acord de încetare a focului pentru 24 de ore, însă nu s-a ajuns la un rezultat concret în acest sens. De asemenea, a precizat că nu există progrese nici în privința coridoarelor umanitare din Mariupol, după repetatele încercări eșuate de evacuare a civililor. Kuleba a adăugat faptul că “pare că Rusia își va continua ofensiva și va încerca să facă Kievul să se predea, lucru pe care nu-l va obține niciodată”.

La rândul său, Serghei Lavrov a readus în discuție faptul că Ucraina ar deține arme chimice. Oficialul rus le-a mai spus jurnaliștilor că “nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina”. Lavrov a mai declarat că Rusia va face tot posibilul ca în viitor, să nu mai depindă deloc de Occident, în niciun domeniu.

Principalele declarații

Serghei Lavrov – Rusia: 

  • Ucrainenii nu ar trebui să profite de aceste întâlniri pentru a le înlocui sau devaloriza pe cele care se poartă pe teritoriul Belarus.
  • Am vorbit despre chestiuni umanitare și ce măsuri sunt luate de armata rusă pentru a ușura soarta civililor prinși în acest conflict.
  • Oficialii noștri au venit cu mai multe informații, de mai multe ori pe zi, și am confirmat inițiativa noastră de a deschide zilnic coridoare umanitare. Încercăm să facem în așa fel încât să găsim cele mai sigure și mai eficiente rute.
  • Le-am reamintit omologilor că partea rusă a propus o soluție concretă la ultima rundă de negocieri din Belarus. Vrem să continuăm acele discuții pe teritoriul Belarus și să ajungem la un acord, trebuie să stabilim mai multe lucruri pentru a asigura securitatea pe întreg teritoriul Europei.
  • Nu plănuim să atacăm alte țări, noi n-am atacat nici Ucraina. Situația a degenerat în această țară, care a devenit o amenințare directă pentru Federația Rusă. În ciuda discuțiilor din ultimii ani, noi n-am fost niciodată ascultați.
  • Erau atacuri plănuite asupra Donețk și Luhansk, pe care le-am eliberat. Ucrainenii foloseau fonduri de la americani pentru a crea arme biologice în laboratoare.
  • Americanii fac asta în secret, la fel și în alte state din fosta URSS. Vor îndrepta armele asupra Rusiei și asupra Chinei la un moment dat. Aceste activități cer să fie denunțate către comunitatea internaționale.
  • Cei care trimit arme în Ucraina trebuie să fie răspunzători pentru faptele lor. Cei care trimit mercenari acolo trebuie, de asemenea, trași la răspundere.
  • Despre maternitatea din Mariupol, auzim pentru prima dată despre atrocitățile din Ucraina, care ar fi fost comise de trupele rusești. La întâlnirea pentru securitate a ONU am arătat date că maternitatea a fost evacuată acum două-trei zile. De vină ar fi batalioanele ultra-radicale.

Dmytro Kuleba – Ucraina:

  • Lista cererilor Rusiei include să ne predăm, iar acest lucru este neacceptabil pentru noi.
  • Vor să omoare speranța printre civili, prin aceste crime comise pe teren. Am discutat cu domnul Lavrov un episod și sper că va răspunde într-un mod constructiv pe baza valorilor umane, despre uciderea unui civil care conducea. A fost împușcat de către soldații ruși, aceste crime de război trebuie să înceteze.
  • Sper că domnul Lavrov va discuta despre ce am vorbit astăzi aici și că vor opri uciderea a mii de civili.
  • Sper să aranjăm coridoare umanitare din orașele asediate, mai ales din Mariupol, dar și să asigurăm ajutor umanitar acestui oraș.
  • Asigurăm că vor funcționa coridoarele umanitare. Am cerut asigurări din partea rușilor, dar nu au putut să ni le ofere. Diferența e că eu am venit cu propuneri, iar el a venit să asculte. Eu încă mai sper că după aceste negocieri, va susține funcționarea coridoarelor umanitare.
  • Am înțeles că NATO nu e gata să intervină pentru a opri războiul și a proteja civilii. Au delegat statele membre să ne ajute ca să nu încalce credința NATO. Întrebarea e cum putem proteja cetățenii acum și ce se va întâmpla dacă aderăm noi la NATO?

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday