Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut publice miercuri seară documentele potrivit cărora Augustin Lazăr urma să-şi evalueze propria activitate de procuror, potrivit acestuia. Ministrul anunța că va prezenta și acte care să dovedească faptul că Augustin Lazăr ar fi închis un dosar care îl viza pe Klaus Iohannis. Existența acestui document a fost invocată de Toader pentru declanşarea procedurii de revocare a lui Augustin Lazăr.

În comunicatul de presă publicat pe site-ul Ministerului Justiției, Toader subliniază faptul că nu există în dosarul de candidatură documente care să arate că procurorul general al României, Augustin Lazăr, ar fi obținut calificativul „foarte bine” la ultima evaluare și că „s-a identificat o Ordonanță de clasare pentru un dosar deschis în anul 2013 pe numele primarului Municipiului Sibiu de la acea dată, domnul Klaus Werner Iohannis.

Săptămâna trecută, Parchetul din Alba Iulia l-a contrazis pe Tudorel Toader și a transmis că  Augustin Lazăr nu a semnat nicio ordonanță de clasare pe numele lui Klaus Iohannis, așa cum a fost menționat în raportul de evaluare a Procurorului General.

Cu câteva zile în urmă, și CSM a comunicat, într-un răspuns oferit procurorului general, că “nu a fost identificat niciun document cu obiectul invocat în solicitarea dumneavoastră“, fiind vorba chiar de actul invocat de Tudorel Toader. 

Ulterior, ministrul Justiției a reacționat și a susținut în continuare că are dreptate în legătură cu existența acelui document: “Verificati din trei părţi! Să vedem cine spune adevărul! Confruntaţi conţinutul dosarului, care ar trebui să fie identic, de la Ministerul Justiţiei, CSM şi Cotroceni! Luaţi în considerare şi declaratia d-nei Prună, potrivit căreia, ei la Ministerul Justiției nu au consultat dosarul, au verificat doar cei de la CSM. Apoi trageţi concluziile!”, a declarat ministrul Justiţiei pentru G4media.ro.

În aceeași zi, a scris pe Facebook că va face marți public dosarul de candidatură al procurorului general.

Ieri, Toader nu a mai publicat conținutul dosarului, spunând însă că miercuri va veni cu dezvăluiri:

“Eu voiam să îmi îndeplinesc promisiunea să public astăzi, pentru că este un document mai amplu, dar după o zi din asta care a început (…) la prima oră şi a fost o zi intensă, cred că voi avea înţelegerea ca mâine să vin la prima oră şi ăsta să fie primul act. (…) Sigur, mâine e şi şedinţă de Guvern”, a declarat Toader, la Ministerul Justiţiei.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday