Ministrul Justiţiei îi răspunde procurorului general Augustin Lazăr şi precizează că se află într-o „gravă eroare” când afirmă că Justiția este capabilă să-și îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor în stat.

Să ne cunoaștem și să ne respectăm competențele! Procurorul general ne transmite faptul că” justiția este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor în stat”! Procurorul general se află într-o gravă eroare, plasând justiția, una dintre cele trei puteri, în afara puterilor statului, deasupra acestora! În ipoteza în care una dintre cele trei puteri își încalcă limitele constituționale, echilibrul se restabilește de către CCR, prin soluționarea conflictelor juridice de natură constituțională! În condițiile în care puterea judecătorească a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de înțeles că nu își poate judeca propria cauză!” a scris ministrul Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

Replica lui Toader vine la scurt timp după mesajul procurorului general, Augustin Lazăr, pentru magistrații care protestau în fața Curții de Apel.

„Tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea și profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni și influențe exterioare, dând dovadă de o deosebită responsabilitate în apărarea, la standarde europene, a independenței instituțiilor judiciare. Independența judecătorilor și procurorilor nu este un privilegiu al acestora sau o prerogativă personală, ci reprezintă o necesitate pentru a ne asigura că justiția, ca una dintre puterile statului, prin instituțiile sale, este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor și a corectitudinii relației dintre stat și cetățeni. Magistrații sunt obligați să apere independența justiției ca pe o garanție pentru societate, fără de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratică, organizată pe principiile supremației dreptului.”

Peste două sute de magistrații din toată țara au protestat în fața Curții de Apel București. Aceștia sunt nemulțumiți de ultimele modificări legislative și de ofensiva împotriva Justiției pornită de guvernarea PSD-ALDE.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday