Ministrul Justiției a declarat la sosirea la minister că, în opinia lui, deși nimeni nu s-a înscris deocamdată pentru postul de procuror șef al DNA astăzi vor exista candidați. Noul procuror șef ,,va trebui să reașeze DNA-ul în parametrii competențelor legale”, a mai spus Tudorel Toader.

Principalele declarații ale Ministrului Justiției:

Dacă nu se înscrie nimeni, reluăm procedura. Nu uitați că nici la DIICOT nu a fost o concurență acerbă.

Unii procurori cred că numirea se va face ca în trecut, prin înțelegere politică, să nu zic troc. Vă asigur că nu va fi așa ceva.

Pot să vă asigur că avem în țară procurori valoroși, care îndeplinesc condițiile legale. Nu mă refer la acei procurori de la Brașov care mi-au cerut să aplic recomandările Greco cu prioritate față de legea internă. Nu mă mă refer nici la procurorul care într-un rechizitoriu consistent a încercat să demonstreze de ce deciziile CCR nu sunt bune.

Cei care vor sunt convins că știu foarte bine realitatea de acolo, își dau seama cât de multă muncă este necesară pentru a repune DNA-ul în parametri constituționali, pentru a reda încrederea românilor, dacă a existat, în activitatea DNA.

Acestea sunt motivele prudenței, rezervei pentru înscrieri. După părerea mea astăzi vom avea candidați.

Ar fi normal să cunoaștem nu numai victimele și după aceea achitați, ci n-ar fi lipsit de interes să cunoaștem și procurorii care au trimis în judecată. Procurorii ar trebui să ancheteze în condițiile Codului de Procedură Penală și nu în baza unor protocoale care adaugă pe lângă lege.

Despre Anca Jurma:

Când a propus-o ca interimar procurorul general i-am spus mai în glumă, mai în serios, că i-am fost în comisia de doctorat. Are un șef care vă poate răspunde dacă e bine că s-a întâlnit cu ambasadorul SUA. Nu mă pot antepronunța dacă am încredere în ea, să vedem dacă se înscrie.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday