Tudorel Toader a declarat la Antena 3 că ,,cetățeanul are dreptul să fie judecat de judecători obiectivi” și că deși nu i-a propus încă Vioricăi Dăncilă Ordonanța de Urgență prin care să se extindă termenul contestaţiei în anulare, o va face ,,în termen scurt”.

Amintim că Tudorel Toader a anunțat în urmă cu o săptămână că Guvernul urmează să adopte o OUG prin care să extindă termenul contestaţiei în anulare pentru toate cazurile în care completul care a judecat a fost constituit nelegal.

,,Soluția OUG se referă atât la cei condamnați, cât și la cei achitați. Nu am făcut o astfel de propunere premierului, o voi face probabil în termen scurt. Sigur că fiecare spune ce știe, cât știe, ce vrea, în numele libertății de exprimare, chiar dacă dezinformăm. Cineva a găsit o decizie CEDO și e un paragraf care spune că faptul că al 5-lea judecător nu a fost ales aleatoriu nu este o problemă.

Când CEDO spune că nu e problemă se referea la un caz, pe când noi avem sute și sute de cazuri care au devenit regulă pe parcursul a patru ani de zile. CEDO spune că statul are obligația luării măsurilor necesare pentru statul de drept”, a declarat ministrul Justiției.

De asemenea, întrebat care este situația completelor de trei judecători, Tudorel Toader a declarat că el nu are competența de a sesiza CCR pe acest subiect, dar că Avocatul Poporului ar putea să o facă: ,,La completele de cinci avem decizia CCR care a constatat un conflict juridic și a arătat ce trebuie de făcut, Înalta Curte a procedat.

Mă întrebați de completele de trei, prin analogie lucrurile sunt identice, cu deosebirea că nu avem o decizie CCR pentru completele de trei, dar oricând și oricine, Avocatul Poporului poate sesiza CCR și cei care mai sunt în curs de judecată, căi de atac sau contestație în anulare pot ridica în fața instanței excepția de neconstituționalitate. Eu împărtășesc susținerea dumneavoastră (n.r. ca Avocatul Poporului ar trebui să sesizeze CCR), dar de fiecare dată am repetat să ne cunoaștem și să ne respectăm competențele constituționale”.

Reamintim că vicepreşedintele Comisei Europene, Jyrki Katainen declara că informațiile privind OUG sunt ,,o știre incredibilă”. ,,Poporul român merită stat de drept!”, a mai spus el.

G4Media.ro nota într-o analiză că Liviu Dragnea, Adrian Severin, Dorin Cocoș și Cătălin Rădulescu, printre potențialii beneficiari ai ordonanței propuse de Tudorel Toader, ce va permite redeschiderea proceselor definitive.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday