Judecătorii Tribunalului de Justiție de la Haga (CIJ) au votat, 13 “pentru“ și doi “împotrivă“,  pentru încetarea războiului din Ucraina, izbucnit pe 24 februarie. Este o prima astfel de sentință pronunțată de o instanță internațională în cele trei săptămâni de conflict. Astfel, Rusia este obligată să suspende imediat operațiunile militare.

Judecătorii au hotărât că Moscova trebuie să se asigure că și alte forțe militare aflate sub controlul său (de exemplu mercenari sau luptători sirieni) se conformează deciziei.

În cauza sa, Kievul a acuzat Moscova că a încercat în mod ilegal să justifice războiul, pretinzând că autoritățile ucrainene poartă un genocid în regiunile separatiste Donețk și Lugansk. Rusia a replicat că Tribunalul “nu are jurisdicție”, deoarece cererile Ucrainei de oprire a operațiunilor militare nu intră în domeniul de aplicare a Convenției ONU pentru prevenirea și reprimarea crimelor de genocid. Kremlinul a continuat spunând că “a acționat în autoapărare” când a declanșat ceea ce numește “operațiune militară specială“ în Ucraina.

Kievul a declarat, la rândul său, că această Convenție a Genocidului, ratificată de ambele țări, nu permite o invazie pentru a preveni un genocid. Nu există dovezi că Ucraina ar comite sau planifica atacuri care ar putea fi considerate crime împotriva umanității, este consensul organismelor internaționale, raportează DW.

Marieke de Hoon, profesor asistent de drept penal internațional la Universitatea din Amsterdam, a declarat pentru agenția de presă AFP că CIJ trebuie doar să stabilească dacă există o dispută cu privire la interpretarea Convenției Genocidului. Nu va fi dificil pentru CIJ să decidă acest lucru”, a spus de Hoon. “Dacă Rusia se va conforma este o întrebare cu totul diferită”.

Hotărârile CIJ au caracter obligatoriu, dar instanța nu are mijloace executive pentru a le pune în aplicare în țările membre ONU. Cazul este separat de o anchetă pentru crime de război lansată de Curtea Penală Internațională (CPI), tot cu sediul la Haga.

Surse alternative:: DW, Reuters

Sursa foto: Kurt Pacaud | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday