Foto: Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei (stânga); Joe Biden, președintele-ales al SUA; Jerome Powell, șeful FED (dreapta)

Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA (echivalientul ministrului de finanțe), l-a informat pe Jerome Powell, șeful FED (banca centrală a SUA), că va tăia de anul viitor mai multe programe de creditare, considerate acum o plasă de siguranță pentru economie. Powell, care s-a opus acestei idei, a declarat: “Programele de sprijin ar trebui să se termine exact atunci când nu mai e nevoie de ele. Nu cred că momentul a venit acum”.

FED răscumpără datorii federale și municipale, pentru a asigura lichiditate, în cazul în care creditorii se retrag. Dacă unii analiști considerau că oricum atrăgeau puțini participanți, alții susțin că decizia Trezoreriei ”elimină o plasă de siguranță pentru piețele financiare în fața unor factori de stres” și atrag atenția că a fost nevoie de adoptarea lor tocmai din cauza scăderii piețelor, în primele zile de la declararea pandemiei.

Totuși, reacția piețelor după anunțul făcut de Trezorerie nu a fost una semnificativă, căci ea a venit pe fondul entuziasmului provocat de vaccinurile anti-COVID și a perspectivelor de recuperare economică.

Într-un editorial asumat de conducerea editorială (ceea ce înseamnă că reprezintă opinia asumată a redacției), The New York Times arată că decizia Trezoreriei este ”un măr otrăvit” lăsat în urmă pentru administrația Biden, cu scopul de ”a-i pedepsi pe dușmanii politici ai lui Trump. Oricare ar fi motivul, decizia este greșită. Mnuchin poate servi interesului public și să își salveze reputația prin menținerea programelor de creditare.”

Redacția notează că este neobișnuit ca Banca Centrală să aibă o poziție diametral opusă față de cea a Trezoreriei. FED ar putea continua schemele de împrumut și de anul viitor, însă nu va primi bani în plus de la Trezorerie.

Surse: New York Times, MarketWatch.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday