Pe 28 septembrie, publicul este invitat să își dea întâlnire cu știința la „Noaptea cercetătorilor” – un eveniment cu experimente incitante, demonstrații spectaculoase și conferințe fascinante din domenii științifice. Peste 10 instituții de cercetare la care se alătură 20 de parteneri ai evenimentului vor fi prezenți la Promenada Mall, între orele 16.00 și 23.00. Intrarea va fi liberă.
Copiii vor fi invitați să compună muzică folosind legume și fructe, să folosească lumină neagră pentru a desluși mesaje secrete, să provoace mini-cutremure și să le măsoare intensitatea și să creeze propriile tornade și fulgere. Alături de oamenii de știință, cei prezenți vor afla răspunsuri la întrebări precum: cum funcționează acceleratoarele de particule? ce secrete poate dezvălui o picătură de lichid studiată cu laserul? Cum putem observa razele cosmice care străbat permanent planeta? Există cutremure pe alte planete?
Concursuri de roboți, programe de analiză ce folosesc inteligența artificială și tehnici speciale de observație completează evenimentul, demonstrând din plin latura aplicativă, dar și atractivă a cercetării. Activitățile de la Promenada Mall se desfășoară între 16.00 și 23.00.
În parteneriat cu Noaptea cercetătorilor, două muzee importante din București vor derula programe speciale conectate evenimentului:
Muzeul Antipa va avea un program special în intervalul 17.00 – 22.00 (ultimul vizitator va intra la ora 21.00). Specialiștii Muzeului au pregătit vizitatorilor o serie de activități prin care vor dezvălui celor interesați informații și curiozități din tainele meseriei de cercetător.
Muzeul Național de Geologie va fi deschis în regim de gratuitate între orele 18.00-22.00 și vor fi proiectate filme documentare și deschise spre vizitare expozițiile permanente și temporare http://www.geology.ro/noaptea-cercetatorilor-2018/.
Cele mai importante institute de cercetare din capitală și-au unit forțele pentru a oferi pasionaților de știință o experiență unică și interactivă. Evenimentul de la Promenada Mall este organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Facultatea de Fizică – Universitatea București, Institutul de Fizică Atomică, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, ELI – NP, Institutul de Științe Spațiale, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului; Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor; Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică.
„Tratează-te cu știință” este tema pe care organizatorii au ales-o pentru acest eveniment, un îndemn de a folosi „mintea științifică” în fața provocărilor societății actuale – pseudoștiință, fake news, ideologii inflexibile.
La nivel european, evenimentul se desfășoară simultan în peste 350 de oraşe, cu sprijinul Comisiei Europene, aducând știința în mijlocul publicului. Noaptea Cercetătorilor Europeni are loc și în Piața Universității din București, în noaptea de 28 septembrie și ziua imediat următoare, între orele 17:00 – 22:00 și respectiv, 17:00 – 21:00, în cea de-a doua zi.
Alte 27 de orașe din România vor găzdui evenimente dedicate cercetării, dintre care menționăm Iași, Cluj, Timișoara, Sibiu și Craiova. Detalii suplimentare pe www.noapteacercetatorilor.ro și www.facebook.com/NoapteaCercetatorilor/.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.