După aprobarea unui vaccin împotriva coronavirusului, transportul acestuia de la centrele de producție în toată lumea va fi o reala provocare, deoarece în momentul de față nu există o infrastructură adecvată pentru păstrarea unei temperaturi atât de scăzute. 

”Va fi o operațiune logistică mamut”, spune Matt Hancock, ministrul Sănătății din Marea Britanie.

Vaccinul Pfizer va fi distribuit din centrele din SUA, Germania și Belgia astfel că transportul se va face atât pe uscat, cât și pe mare sau pe calea aerului, va fi depozitat în centre de distribuție între etape, iar provocarea finală va fi livrarea la nivel local către clinici, cabinete, farmacii, spitale, oriunde va fi administrat vaccinul. Dar nici cabinetele medicale nu dispun de frigidere care să atingă temperaturi atât de scăzute, iar în unele țări există chiar un deficit mare de frigidere clinice, notează BBC. 

Potrivit Wall Street Journal, Pfizer a produs o cutie specială de transport, reutilizabilă, de mărimea unei valize, ambalată cu gheață uscată și prevăzută cu dispozitive GPS, care poate păstra până la 5.000 de doze de vaccin la temperatura potrivită timp de 10 zile, atâta timp cât rămâne nedeschisă. Deocamdată nu se cunoaște prețul unei astfel de cutii, dar cutiile similare, reutilizabile pentru alte vaccinuri, și care mențin o temperatură de doar -5 grade Celsius și pot transporta până la 1.200 de doze, costă aproximativ cinci mii de euro.

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday