UPDATE: Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a informat că unități din grupul operațional al militarilor ruși din Transnistria au fost puse în alertă ”full”, forțele de apărare fiind trecute într-un regim de serviciu întărit. Circa 1.500 de militari ruși se află în prezent pe teritoriul regiunii separatiste, despre ei Kremlinul spunând că sunt trupe de menținere a păcii. Anterior, și Serviciul ucrainean de Securitate a raportat că forțele rusești au intrat în alertă.

Separat, Departamentul de Stat al SUA a informat că monitorizează îndeaproape situația, lucru anunțat și de Kremlin și Ministerul român de Externe. Citat de CNN, Ned Price s-a ferit să atribuie unei anumite tabere responsabilitatea pentru explozii, dar a adăugat: ”Reiterăm apelul Guvernului Republicii Moldovei la calm. Nu cunoaștem detaliile dincolo de ceea ce s-a întâmplat ieri, dar rămânem îngrijorați de eventualele încercări de a escalada tensiunile”.

Știrea inițială:  Șeful regiunii separatiste susține că atacurile asupra teritoriului Transnistriei sunt organizate de “grupuri militante din Ucraina”. Solicită, totodată, Chișinăului “să nu permită ca Moldova să fie atrasă în agresiunea împotriva Transnistriei”.

Urmele acestor atacuri duc spre Ucraina”, a declarat Vadim Krasnoselski, președintele autoproclamatei republici separatiste moldovene pentru agenția rusă TASS. “Presupun că cei care au organizat acest atac au scopul de a târî Transnistria în conflict”, a mai spus Krasnoselski, care a adăugat că autorii atacurilor nu au nimic de-a face cu locuitorii regiunii.

Cel puțin patru atacuri au avut loc începând de ieri după amiază în Transnistria, asupra sediului KGB (Ministerului Securității de Stat din Tiraspol), a unui aerodrom și asupra unor antene de comunicații. 

Ministerul Apărării din Ucraina a descris recentele atacuri drept operațiuni “sub steag fals” organizate de FSB, serviciul secret al Rusiei. Scopul, spun autoritățile ucrainene, este de a stârni panică și de a oferi un potențial pretext pentru mobilizarea trupelor rusești în Transnistria pentru a ataca Ucraina.

Potrivit presei din Republica Moldova, locuitorii Transnistriei sunt bombardați cu SMS-uri care pretind că vin din partea serviciului secret ucrainean și prin care sunt anunțați că Ucraina urmează să bombardeze Transnistria. În raportul său de marți seara, Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a raportat că forțele ruse din Transnistria au intrat în alertă de luptă. Nu sunt însă decât aproximativ o mie de soldați ruși în regiunea separatistă, dar aceasta are însă peste 15 mii de soldați proprii, echipați și antrenați de ruși.

Astăzi, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că atacurile din regiunea transnistreană ocupată de Rusia (din anii 1990) au fost o încercare a separatiștilor din teritoriu de a escalada tensiunile. Ministerul rus de Externe a afirmat, oarecum amenințător, că ”Rusia vrea să evite o intervenție în Transnistria” și ”speră ca regiunea să nu fie atrasă în conflict militar cu Ucraina”.

Surse: Reuters, TASS

Sursă foto: Bumbleedee / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday