Dominic Fritz a declarat într-o conferință de presă că negocierile privind furnizarea gazelor către Coltrem au eșuat. Primarul a propus dublarea tarifului pentru gigacalorie, la 416 lei megawat/ora, pentru a crește încrederea furnizorilor, acuzând Colterm că a vândut mult sub costul producției. Aproximativ 50 de mii de gospodării din Timișoara vor rămâne fără căldură, la fel și unele spitalele.

Declarațiile primarului (live text):

Astăzi din păcate o să fie câteva lucruri grele de anunțat, de discutat. Acum câteva minute compania Delgaz a oprit distribuția gazului pentru Cet Centru, iar E.ON a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. Până acum 2 ore am stat în negocieri cu ultimul furnizor de gaze, care ne-a dat un răspuns negativ. Asta înseamnă că în Timișoara, Colterm, nu are o companie care vrea să furnizeze gaze naturale. Asta vine într-un context de criza energetică la nivel european. Sunt câteva companii care au spus că singura variantă este prin sistem de plată în avans, și iei cu banii pe care îi dăm noi, să cumpere gaz. După cum știți, la prețurile actuale, unde vorbim de câteva milioane de lei pe zi, nu putem semna un astfel de contract. Asta înseamnă că în Timișoara circa 50 de mii de gospodării vor rămâne fără căldură, și mai rău, la fel și spitalele din Timișoara. Situația este mai bună la spitalul Victor Babeș, care are o centrală proprie pe care poate să o aprindă, și la fel și maternitatea Odobescu.

Am informat și prefectul și ministrul Energiei. Știu că la ora asta se discuta în parlament anume măsuri de ajutor pentru CET-uri. Voi convoca o ședința a CLSU, la care am invitat și managerii de spitale pentru a discuta situația. În continuare suntem în discuții cu furnizorii și încercăm să găsim soluții. Aceste soluții se pot baza pe trei surse de finanțare, tariful plătit de populație, bugetul local și bugetul de stat. Momentan Colterm se bazează pe primele două surse, tariful plătit de populație, care nu a mai fost majorat de anii de zile și bugetul local (136 milioane alocate anul acesta). Mai putem alocă opt milioane de lei, dar e evident că fără o intervenție de la bugetul de stat termoficarea nu are cum să supraviețuiască. Verificăm toate căile tehnice pentru a reduce consumul de gaz la un minim necesar. Asta înseamnă să trecem cât de mult se poate pe cărbune. Știți că am cerut cărbune din rezervă de stat. Știu că această veste este una devastatoare, pentru cei care suferă în spitale, pentru medici și asistente, pentru toți cei care stau acasă, și pot să spun că vom face tot posibilul pentru a trece peste această perioada și să repornim căldură în Timișoara.

Probabil ați aflat, azi instanța a deschis procedura de insolvență pentru Colterm. Asta înseamnă că acum compania poate să se concentreze pe plata facturilor curente, nu pe datoriile istorice. Noi vorbim cu furnizorii despre variante de cont escrow, că să dăm garanții că furnizorii o să își primească banii.

Sunt conștient că în acest context, să anunț și o propunere de majorare a tarifului…dar tocmai faptul că Colterm a vândut mult sub costul producției ne-a adus în această situație. Tocmai faptul că diferența între costul de producție și încasări, că s-a permis rostogolirea datoriei, ne-a adus în această situație. Este necesar să adaptăm tariful. Colterm a făcut un calcul și a zis că gigacaloria ar trebuie să se tripleze, însă știu că această creștere la 644 lei megawat/oră nu ar fi realistă sau suportabilă de populație. De aceea eu propun o dublarea a costului, 416 lei megawat/ora. Cred că este un pas necesar tocmai pentru a crește încrederea furnizorilor.

Reamintim că săptămâna trecută, Dominic Fritz a anunțat că E.ON, furnizorul de gaze naturale al Timișoarei își va sista activitatea de furnizare din 25 octombrie, din cauza datoriilor neachitate de către Colterm.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday