Dominic Fritz a anunțat că E.ON, furnizorul de gaze naturale al municipalității Timișoara, își va sista activitatea de furnizare din 25 octombrie, din cauza datoriilor neachitate de către Colterm: această decizie înseamnă că, fără gaz, Colterm nu va putea continua producția și distribuția agentului termic. 50 de mii de gospodării, școli și spitale din Timișoara riscă să rămână fără apă caldă și căldură”, a scris primarul pe Facebook.

Datoriile de sute de milioane de lei acumulate în ani, căpușarea de către diversele grupuri de interese ce au roit în jurul Colterm, la care s-a adăugat lipsa sprijinului din partea Guvernului, au adus compania într-o situație critică, agravată vertiginos de creșterea uriașă a prețului la gaz”, a mai adăugat Fritz.

Edilul a declarat că în acest moment primăria caută soluții pe termen scurt, pentru asigurarea serviciilor de livrare de agent termic:

  • demararea negocierilor și cu alți furnizori de gaz, chiar dacă aceștia au refuzat deja de mai multe ori propunerilor administrației, și continuarea negocierile cu compania E.ON pentru identificarea unei formule de a continua colaborarea;
  • trecea producției cât se poate pe bază de cărbune. Doi furnizori de cărbune au început deja să-l livreze către Timișoara și. Dominic Fritz a precizat că există discuții cu Guvernul legate de eliberarea de cărbune din rezerva strategică de stat;
  • un posibil sprijin guvernamental concret prin alocarea de fonduri de la bugetul de stat și alte măsuri (reducerea accizelor, subvenții pentru CET-uri, amânarea plăților pentru certificate de emisie etc) care să sprijine companiile publice de termoficare și implicit cetățenii;
  • creșterea tarifului la energie termică pentru populație.
La începutul săptămânii, primarul Dominic Fritz a anunțat intrarea în insolvență a Colterm și a cerut alocarea de cărbune de la rezerva de stat pentru continuarea activității. Edilul a dat atunci asigurări că ”timișorenii vor avea apă caldă și căldură”.

Postarea integrală a lui Dominic Fritz:

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday