Premierul britanic Theresa May a declarat că Uniunea Europeană trebuie să trateze Marea Britanie cu respect în negocierile cu Brexit,  informează BBC. 

Într-o declarație la Downing Street, premierul le-a spus că liderii UE că respingerea planului său, fără a oferi o alternativă, la această etapă târzie a negocierilor”, nu este acceptabilă:  “Nu voi distruge rezultatul referendumului, și nici țara mea”.

Secretarul pentru Brexit, Dominic Raab, a declarat că nu există o alternativă credibilă” pe din partea UE, exprimându-și îndoiala cu privire la seriozitatea liderilor UE în negocieri: Planurile noastre au fost respinse, fără o explicație coerentă.

Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019.

Dna May spune că planul său ca Marea Britanie și UE să aibă un regulament comun” pentru bunuri, dar nu pentru servicii, este singurul mod credibil de a evita granița dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Totuși, planul este respins chiar de unii membri din partidul său, care spun că ar compromite suveranitatea Regatului Unit. De asemenea, planul nu a fost bine primit la summit-ul UE din această săptămână, desfășurat în Austria.

Într-o conferință de presă, președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, a declarat că există câteva elemente pozitive în propunerile dnei May, cunoscute sub numele de Cheequers Plan. Oficialul a spus însă că liderii UE au fost de acord că propunerile trebuie regândite: Cadrul propus pentru cooperarea economică nu va funcționa, și pentru că subminează piața unică.

Regatul Unit și UE încearcă să ajungă la o înțelegere până la jumătatea lunii noiembrie și vor să evite o infrastructură fizică dificilă, cum ar fi camerele de luat vederi sau posturile de pază, între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, dar nu pot ajunge la un acord comun în privința modului în care s-ar putea face acest lucru.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday