Potrivit publicației americane, eliberarea din funcție a șefului echipei CIA din Viena (este considerat un post extrem de important în cadrul Agenției) ar trebui să trimită un mesaj clar: toți agenții ar trebui să ia în serios orice informație legată de “Sindromul Havana” – tipuri de atacuri sonice menite să slăbească rezistența organismului și simțurile. Astfel de atacuri au fost detectate pentru prima dată în Cuba, în 2016. Cei vizați raportează simptome variate și neobișnuite, de la dureri de cap, probleme de vedere și amețeală, la leziuni cerebrale traumatice.
Șeful echipei CIA din Viena a fost criticat pentru că nu a luat măsuri la timp, drept răspuns la simptomele raportate de oficialii americani din Austria. Apropiați ai oficialului CIA au precizat că acesta era sceptic cu privire la autenticitatea acestor afecțiuni asupra personalului echipei pe care o conducea.
În ultimele șase luni, capitala Austriei a devenit “un focar” pentru ceea ce CIA numește “incidente sanitare anormale”. Revocarea din funcției a șefului echipei din Viena vine chiar după ce principalul oficial din Departamentul de Stat care se ocupă cu supravegherea cazurilor de Sindrom Havana și-a dat demisia, la șase luni de la preluarea funcției. Deși oficialul, Pamela Spratlen, a declarat că își va părăsi funcția deoarece a atins pragul de ore de muncă necesare pentru pensionare, ea și-a dat demisia la câteva zile după ce a dat de înțeles că nu crede că simptomele Sindromului Havana sunt urmările unui atac.
CIA a precizat că ia în serios zecile de posibile cazuri semnalate la misiunile diplomatice americane din întreaga lume, iar dacă sindormul este rezultatul unui atac deliberat, care vizează copii și membrii familiilor diplomaților și spionilor americani, acest lucru ar însemna o escaladare dramatică a situației.
The Washington Post spune că Administrația Biden are la dispoziție puține opțiuni pentru a răspunde la acest eveniment. În cadrul unei declarații de presă de săptămâna trecută, directorul adjunct al CIA, David Cohen, a precizat că Agenția încearcă constant să găsească sursa incidentelor: “Dacă ne referim la distanța dintre investigațiile noastre și sursa sindromului, cred că ne-am apropiat destul, dar nu îndeajuns pentru a putea face deciziile analitice pe care lumea le așteaptă”.
Sursa: The Washington Post
Sursa foto: GilbertC / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.