Potrivit Times, pe baza modelelor computerizate și a sondajelor întocmite în Marea Britanie, Biden are 70% șanse să câștige mandatul de președinte. 

În contextul ieșirii Regatului Unit din UE, britanicii au căutat o apropiere de Statele Unite. Relația dintre premierul britanic Johnson și președintele american Trump este una foarte bună, dar teama că acesta va pierde scrutinul de peste o lună, iar relațiile dintre cele două țări ar putea să se răcească, a determinat experții în diplomație să sugereze Cabinetului Johnson apropierea de Joe Biden.

De altfel, în cadrul vizitei recente efectuate în SUA, Dominic Raab, ministrul de Externe de la Londra, s-a întâlnit cu democrata Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, dar și cu alți congresmeni considerați apropiați de Biden. Karen Pierce, ambasadorul britanic la Washington, tratează deja cu Tony Blinken și Jake Sullivan, consilierii pe politică externă ai candidatului democrat

Experții în diplomație consideră că relația dintre Johnson și Biden ar începe cu stângul. Biden a spus că nu poate gira niciun acord comercial anglo-american, dacă Irlanda de Nord va deveni „victima Brexitului”. De asemenea, Johnson a spus în 2016 despre Barack Obama că „are o antipatie ancestrală față de Marea Britanie”, deoarece Obama are origini în Kenya, stat care a fost colonie britanică.

Un expert în politică externă a afirmat că „Democrații n-au uitat incidentul. Ei nu vor fi interesați de nimeni dintre cei care l-au susținut pe Trump. Fostul ambasador britanic la Washington, Lord Darroch scria în biografia sa că Johnson este fascinat de Donald Trump.

Diplomații britanici din SUA au trimis în țară telegrame în care anticipează că „probabil” Biden va prioritiza un acord comercial trans-Pacific sau chiar unul cu UE, mai degrabă decât cu Marea Britanie.

Una din puținele poziții comune ale guvernului de la Londra și candidatului democrat din SUA a fost asupra tratatului nuclear cu Iran, pe care ambele părți îl susțin, dar care a fost denunțat de Donald Trump.

Sursa: The Times.

Sursa foto: Facebook Boris Johnson, Donald Trump, Joe Biden

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday