Publicația britanică a aflat că în raportul anual de autoevaluare, Italia trimitea către OMS în 4 februarie 2020 o informare privind nivelul său maxim de pregătire generală de a răspunde la o urgență de sănătate publică, deși țara nu și-a mai actualizat planul național de pandemie din 2006. Totuși, în raport se arată că „mecanismul de coordonare a răspunsului la situații de urgență din sectorul sănătății și sistemul de gestionare a incidentelor legate de un centru național de operațiuni de urgență au fost testate și actualizate periodic”.

Acum procurorii italieni desfășoară o investigație legată de răspunsul autorităților după declanșarea pandemiei, inclusiv asupra rapoartelor false privind pregătirea din perioada anterioară apariției coronavirusului.

Într-o analiză întocmită de Pier Paolo Lunelli, un general de armată pensionat, 60 din 70 de răspunsuri furnizate de Italia către OMS au fost considerate “nefondate”. Lunelli a scris în raportul său, transmis procurorilor, că documentul “constituie un castel de probe care atestă nivelul de nepregătire cu care s-a abordat situația de urgență pentru coronavirus.”

Prima transmisie locală a coronavirusului din Italia a fost confirmată pe 21 februarie în orașul Codogno din Lombardia, iar două zile mai târziu a izbucnit un focar în spitalul orașului bergamez Alzano Lombardo. Dar, spre deosebire de Codogno, care a fost imediat pus în carantină împreună cu alte nouă orașe din Lombardia și unul în Veneto, spitalul Alzano Lombardo a fost redeschis la câteva ore după constatarea focarului, în timp ce provincia Bergamo a intrat în carantină abia două săptămâni mai târziu, odată cu întreaga regiune Lombardia.

“I-am mințit pe cetățenii italieni susținând că suntem pregătiți, a adăugat Lunelli. “Mai rău, am încercat să înșelăm chiar și OMS, UE și țările europene declarând că deținem capacități pe care nu le aveam”.

Publicația britanică mai arată că neactualizarea planului național de pandemie ar fi putut contribui decisiv la modul dezastruos în care Italia a răspuns în primul val, și în care țara a înregistrat cel puțin 10 mii de decese, din cauza numărului mare de infectări, a aglomerării spitalelor și a colapsului general al sistemului de sănătate publică.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday