Colectiv este despre scandalul care a urmat incendiului și a scos la iveală sistemul de corupție din rândul autorităților medicale și a dărâmat un guvern”, scrie The Guardian. Relatează, de asemenea, cum incendiul din 2015 din clubul Colectiv, care a curmat 64 de vieți, multe dintre ele survenite ca urmare a infecțiilor nosocomiale contactate în timp ce victimele erau tratate în spitalele din țară, a produs un efect de domino în societatea românească.

The Guardian relatează că documentarul nu pune accent pe incendiu în sine, ci se concentrează pe dezvăluirile jurnaliștilor și pe efectele produse în societate: “Efectul de domino al revelațiilor își creează propriul impuls, povestea se desfășoară în moduri așteptate, îndreptându-se către un teritoriu sinistru și excavând un rezervor toxic care pare să infecteze întreaga societate”. 

Concluzia prezentată de The guardian este următoarea: “Ceea ce face Colectiv atât de impresionant este modul în care arată că investigația, reglementarea și reforma nu sunt niciodată scopuri în sine, ci toate fac parte dintr-un efort continuu împotriva țintelor în mișcare, ceea ce înseamnă că povestea nu se termină niciodată cu adevărat. Dincolo de triumful filmului, există întotdeauna probabilitatea că poți să întâmpini probleme – și acesta este un mesaj de luat în seamă, pentru fiecare societate democratică, nu doar pentru cele post-comuniste.

Review-ul complet în The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday