Pentru prima dată în ultimii șase ani, două portavioane ale Marinei SUA au ajuns în Marea Chinei de Sud, echipate cu câte 60 de aeronave, însoțite de distrugătoare cu rachete ghidate. În acest weekend au fost lansate avioane de vânătoare și avioane de război electronic de pe cele două portavioane pentru a simula atacuri susținute asupra unor baze inamice.

USS Nimitz și USS Ronald Reagan au efectuat mai multe exerciții tactice concepute „pentru a maximiza capacitățile de apărare aeriană și pentru a extinde ținta atacurilor maritime de precizie pe rază lungă”, se arată într-un comunicat al Marinei SUA, citat de CNN.

„Aceste eforturi susțin angajamentele durabile ale Statelor Unite de a apăra dreptul tuturor națiunilor de a zbura, naviga și de a opera oriunde le permite dreptul internațional”, se mai arată în comunicat.

În același timp, Marina Chinei a desfășurat și ea cinci zile de exerciții în jurul insulelor Paracel, zonă revendicată și de Vietnam și Taiwan. China nu a oferit detalii despre ce au implicat aceste exerciții, numindu-le doar „intensive”.

Beijingul a calificat prezența SUA în regiune drept destabilizatoare. „Unele țări din afara regiunii călătoresc adesea mii de kilometri până la Marea Chinei de Sud pentru a se implica în activități militare la scară largă și pentru a-și demonstra puterea, fiind motivul fundamental care afectează stabilitatea în Marea Chinei de Sud”, a declarat Ministerul Chinez de Externe.

Beijingul revendică aproape toată suprafața Mării Chinei de Sud de 1,3 milioane de kilometri pătrați ca teritoriul său suveran, iar în ultimii ani a construit fortificații militare pe mai multe insule.

În 2015 președintele chinez Xi Jinping s-a angajat, în fața președintelui american Barack Obama, ca insulele să nu fie militarizate. În urma deteriorării relațiilor dintre SUA și China pe parcursul acestui an, Washingtonul a crescut constant ritmul operațiunilor sale în Marea Chinei de Sud, organizând operațiuni de liberalizare a navigației în apropierea insulelor deținute din China, împreună cu alți parteneri precum Japonia și Singapore.

Surse alternative: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday