Britanicii devin din ce în ce mai îngrijorați pentru perspectiva lor financiară, după ce o mare parte a Regatului Unit a intrat sub restricții severe, cu restaurante și baruri închise, evenimente interzise și restricții de circulație. Opt din zece persoane se așteaptă ca economia să înregistreze o a doua cădere anul viitor, potrivit sondajului lunar de încredere a consumatorilor, efectuat de YouGov și Centrul pentru Cercetări Economice și de Afaceri. Indicele care arată încrederea consumatorilor în economie a scăzut, pentru prima dată din aprilie, cu 1,1 puncte în septembrie, la 101,3, la cel mai mic nivel din aprilie 2013 de când se face acest sondaj.

Kay Neufeld, șeful macroeconomiei CEBR, a declarat că sondajul ar putea arăta ”un punct de cotitură în sentimentul consumatorilor pe măsură ce se instalează realitatea unui al doilea val”. Noile restricții locale „au pus serios frâna redresării economice în ultimul trimestru al anului”, a mai spus el, pentru Reuters.

Economiștii avertizează că Marea Britanie ar putea merge spre o recesiune în W. “PIB-ul va stagna în ultimele trei luni ale anului, dacă nu cumva chiar se va contracta din nou”, a declarat Paul Dales, economist-șef britanic la Capital Economics.

Oamenii consideră că situația lor financiară va fi mai proastă peste un an și, de asemenea, sunt îngrijorați că valoarea imobilelor va scădea, după ce în ultimele cinci luni s-a înregistrat o tendință ascendentă, ca urmare a unor facilități monetare și fiscale.

În Germania, încrederea oamenilor de afaceri a scăzut pentru prima dată în octombrie după șase luni, potrivit Institutului Ifo. „Având în vedere creșterea numărului de infecții, mediul de afaceri din Germania devine din ce în ce mai îngrijorat,” a declarat președintele Ifo, Clemens Fuest.

Economia germană s-a contractat cu 9,7% în al doilea trimestru, după ce cheltuielile gospodăriilor, investițiile companiilor și comerțul s-au prăbușit din cauza pandemiei.

Ridicarea parțială a măsurilor de blocare, combinată cu un pachet de măsuri fără precedent de salvare a economiei, a dus la o recuperare importantă în Trimestrul III, însă creșterea numărului de noi cazuri de coronavirus a cauzat îngrijorarea că activitatea economică ar putea încetini din nou. “Perspectivele pentru ultimul trimestru nu sunt prea roz pentru moment”, a spus Uwe Burkert, economist la LBBW.

Cele mai importante institute de cercetare economică din Germania prognozau la începutul acestei luni că economia își va reveni mai lent decât se anticipase inițial, iar scăderea pentru 2020 este acum prognozată la 5,4%, față de 4,2% cât se estima în aprilie.

Un sondaj publicat vineri a arătat că activitatea sectorului manufacturier a crescut în octombrie în Germania, pentru a patra lună consecutiv, dar în servicii activitatea s-a redus, sugerând că economia funcționează cu două viteze (recesiune În K).

Notă: Recesiunea în W (sau double dip) este definită de economiști ca fiind o cădere a PIB urmată de o revenire de scurtă durată, urmată apoi de un al doilea val de recesiune, de regulă mai profund decât primul. Recesiunea în K se referă la situația economică în care unele sectoare trag economia în jos, înregistrând pierderi, în timp ce altele își revin și intră pe creștere.

Surse alternative: The Times, Reuters.

Sursa foto: Frank Busch//Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday