Temeri legate de valul doi al epidemiei de coronavirus au început să apară pe măsură ce restricțiile au fost ridicate în mai multe țări. În acest moment numărul cazurilor de coronavirus la nivel mondial se apropie de 8 milioane, iar cel al deceselor a trecut de 433 de mii, potrivit Universității Johns Hopkins.

Statele Unite au raportat sâmbătă 25 de mii de cazuri într-o singură zi, cel mai mare număr din 2 mai și până acum, potrivit Reuters, care observă totuși că acest lucru poate fi cauzat și de creșterea semnificativă a numărului de teste.

China a pus sub restricție 10 cartiere de Beijing, după ce sâmbătă a înregistrat 57 de cazuri (cel mai mare număr din 13 aprilie și până acum) iar ieri 49 de cazuri.

În America Latină, pandemia pare scăpată complet de sub control. După Brazilia, Chile și Mexic, acum epidemia a izbucnit violent și în Peru, Columbia și Bolivia. La fel ca în cazul țărilor africane (Camerun, Africa de Sud) aici este însă vorba de apogeul primului val al epidemiei, iar nu de un al doilea val.

În Orientul Mijlociu situația este mixtă. În timp ce țări precum India, Pakistan sau Bangladesh par a fi pe vârful primului val al pandemiei, Arabia Saudită sau Iran (țară afectată puternic în luna martie) sunt deja în al doilea val.

În Europa de Vest nu se poate vorbi de un al doilea val al epidemiei, chiar dacă rata îmbolnăvirilor rămâne mare în UK.

În Suedia însă, acesta este destul de clar.

Moldova, la fel ca și Rusia sau Ucraina, par a fi în primul val, în timp ce în Polonia, România și Grecia, al doilea val se conturează. El este însă mult mai clar în Bulgaria, țară care a ținut bine sub control epidemia, în primele luni. În Ungaria nu sunt semne ale unui al doilea val.

Comisia Europeană a recomandat, săptămâna trecută, ridicarea tuturor restricțiilor de circulație în interiorul UE și a Spațiului Schengen începând de azi. Redeschiderea granițelor externe ale UE este preconizată la 1 iulie, dar această decizie poate fi schimbată, în funcție de evoluția pandemiei.

Surse alternative: CNN, Reuters, Worldometers,

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday