Hubble a fost lansat în spațiu în 1990 și a început imediat să redea imaginile universului într-o manieră revoluționar de detaliată. Observatorul care orbitează în jurul Pământului a surprins nașterea și moartea unor stele, a descoperit noi luni în jurul lui Pluto și a detectat două obiecte interstelare, în timp ce acestea traversau sistemul nostru solar. A permis astronomilor să calculeze vârsta și expansiunea universului. Totodată, Hubble a descoperit chiar și galaxii la peste 13,4 miliarde de ani-lumină depărtare și a capturat lumina din anii de început ai universului. 

Pe 13 iunie, computerul telescopului a încetat brusc să mai funcționeze. Acest computer, construit în anii 1980, funcționează precum un creier al Hubble. Controlează și monitorizează toate instrumentele științifice de pe nava spațială. Din acest motiv, inginerii de la NASA au încercat să analizeze datele din telescop pentru a stabili rapid care este problema. 

Totuși, încă nu a fost descoperită cauza opririi computerului. NASA a încercat să îl restarteze pe 14 iunie, dar a eșuat. Datele inițiale indicau că problema ar putea fi un modul de memorie al computerului, care s-a deteriorat, astfel echipa Hubble l-a schimbat cu unul dintre cele trei module de rezervă de la bordul telescopului. Cu toate acestea, computerul nu a pornit. 

Joia trecută, echipa a încercat din nou să pornească atât modulul de la bord, cât și copia de siguranță online. Ambele încercări au eșuat. Acum, echipa de operare Hubble “va efectua teste și va colecta mai multe informații din sistem, pentru a detecta mai precis problema”. Între timp, instrumentele științifice ale lui Hubble se află într-un mod de hibernare, “safe mode”. NASA a declarat vineri că toate sunt într-o stare de bună funcționare, precum și telescopul. 

Hubble are un al doilea computer de bord, cu care poate fi înlocuit cel nefuncțional, în caz că NASA nu va reuși să îl repare pe cel actual. Aceasta nu este prima dată când Hubble a avut o eroare sau a avut nevoie de o actualizare. Chiar în martie, o eroare de software a determinat intrarea în modul de siguranță al observatorului. Dar atunci, NASA a reușit să rezolve problema într-o săptămână și să readucă telescopul online. 

O variantă ar fi trimiterea unui echipaj pe orbită pentru a repara manual telescopul, aşa cum s-a întâmplat ultima oară în 2009. Atunci, astronauții au reparat două instrumente defecte și au instalat un computer nou, baterii noi, izolație nouă, o cameră nouă și un spectrograf.

NASA intenționează, de asemenea, să lanseze, în noiembrie, un telescop spațial mai sofisticat. Noul observator, numit Telescopul Spațial James Webb, va avea un câmp vizual de aproximativ 15 ori mai mare decât cel al Hubble.

Sursă alternativă: Business Insider.

Foto: NASA.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday