Situată la aproape 805 milioane de kilometri de Soare, Luna joviană Ganymede este mai mare decât planeta Mercur, iar suprafața sa este înghețată la temperaturi de până la minus 148 de grade Celsius. Totuși, astronomii de la NASA au descoperit că o ploaie de particule încărcate de energie solară este suficientă pentru a transforma gheața în vapori de apă, într-un anumit moment al zilei. Acești vapori de apă se formează atunci când gheața de pe suprafața satelitului sublimează, adică trece direct din stare solidă în stare gazoasă.

Cercetările anterioare au oferit dovezi importante că Ganymede, cel mai mare satelit ce orbitează planetele sistemului nostru solar, conține mai multă apă decât toate oceanele Pământului la un loc. În ciuda temperaturilor scăzute de la suprafață, se estimează că la aproximativ 160 de kilometri adâncime există un adevărat ocean în stare lichidă.

În 1998, spectrograful de imagistică al telescopului spațial Hubble a realizat primele imagini cu ultraviolete de pe Ganymede, mai exact a surprins fâșii colorate de gaz electrificat numite benzi aurorale. Acest lucru a furnizat dovezi suplimentare că Ganymede are un câmp magnetic slab. 

O misiune mai complexă de cercetare a demonstrat faptul că temperatura suprafeței lui Ganymede variază puternic pe tot parcursul zilei și, în jurul prânzului, lângă ecuator, poate deveni suficient de cald încât suprafața gheții să elibereze (sau să sublimeze) unele cantități mici de molecule de apă. 

Agenția Spațială Europeană (ESA) vizează lansarea unei nave spațiale în 2022, în colaborare cu NASA, care va ajunge pe Jupiter în 2029. Aceasta va petrece cel puțin trei ani făcând observații detaliate ale planetei Jupiter și ale celor mai mari luni ale sale, cu accent deosebit pe Ganymede. Acest satelit a fost ales pentru investigații detaliate deoarece oferă un cadru natural pentru analiza naturii, a evoluției și a posibilității vieții pe planetele înghețate în general. 

Sursă: SciTechDaily

Foto: NASA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday