Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, i-a declarat lui Antony Blinken, Secretarul american de Stat, că Rusia va insista ca țările vestice să respecte acordul din 1999 al OSCE, în care se arată că nicio țară nu își poate consolida propria securitate în detrimentul altora. 

Șeful diplomației ruse susține că această problemă este nucleul crizei din Ucraina. Înțelegerea la care face oficialul referință a fost încheiată la Istanbul și a fost semnată inclusiv de SUA, Rusia și Ucraina. În textul său, se arată că țările sunt libere să-și aleagă aranjamente și alianțe de securitate, dar “nu și să își consolideze securitatea în detrimentul securității altor state”.

Moscova acuză Occidentul că a încălcat tocmai acest aspect, prin extinderea NATO spre est de la Războiul Rece și prin refuzul excluderii opțiunii aderării Ucrainei. De altfel, diplomația rusă a invocat Charta de la Istanbul, după ce SUA, NATO și alte țări din vestul Europei au respins, în repetate rânduri, cererile Kremlinului ca Ucraina să nu fie primită în Alianța Nord-Atlantică și ca NATO să-și retragă trupele din țările devenite membre după 1997.

Lavrov a adăugat că Blinken a fost de acord cu continuarea discuțiilor pe tema securității în estul Europei. Departamentul american de Stat a informat că Blinken a reiterat retragerea imediată a trupelor rusești de la granița de est a Ucrainei. 

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că Lavrov a scris Statelor Unite, Canadei și mai multor guverne pe 28 ianuarie pentru a le cere de urgență să explice cum intenționează să își îndeplinească acest angajament față de principiul ”securității indivizibile”.

În traducere directă, articolul invocat de Lavrov arată: ”Fiecare stat participant are drepturi egale la securitate. Reafirmăm dreptul inerent al fiecărui stat participant de a fi liber să își aleagă sau să își schimbe aranjamentele de securitate, inclusiv tratatele de alianță, pe măsură ce acestea evoluează. Fiecare stat are, de asemenea, dreptul la neutralitate. Fiecare stat participant va respecta drepturile tuturor celorlalte state, în aceste privințe. Nu își vor întări securitatea în detrimentul securității altor state. În cadrul OSCE, niciun stat, grup de state sau organizație nu poate avea o responsabilitate preeminentă pentru menținerea păcii și stabilității în zona OSCE sau să considere o anumită zonă sfera sa de influență”.

Într-o analiză publicată în iunie 2000, în revista NATO Review, se arată că acordul nu face niciun fel de referire directă la drepturile de securitate ale statelor care nu fac parte dintr-o alianță (cum ar fi chiar NATO) și nici la problema desfășurării de arme nucleare în state care nu dețin astfel de arme. Alianța a afirmat că la cererea Rusiei, a fost adăugat a doua parte a articolului menționat, care face referire la responsabilitatea de menținere a păcii, și că înțelegerea nu a răspuns așteptărilor Moscovei.

Documentul, în original, poate fi consultat AICI

Sursă alternativă: Reuters

Sursa foto: MFA Russia

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday