Deși Twitter a suspectat “un atac coordonat al mai multor persoane care au vizat pe unii dintre angajații noștri cu acces la sisteme și instrumente interne”, portalul TechCrunch specializat în tehnologie avansează informația că a fost vorba de un singur hacker, care își spune Kirk și care a reușit într-adevăr să se logheze pe un cont intern al platformei ce permite unui număr limitat de angajați ai Twitter să preia controlul asupra conturilor utilizatorilor, inclusiv să șteargă mesaje sau să reseteze datele de acces.

Asta s-a și intâmplat, în primă fază hackerul resetând adresele de email ale conturilor, pentru ca proprietarii reali să nu poată schimba parola sau să șteargă mesajul-înșelătorie. Abia după aceea a postat cererea de plată în bitcoin – “orice sumă trimiți, îți voi da înapoi dublu” ca fiind venită mai întâi de la firmele specializate în tranzacționarea de cryptomonede – Bitcoin, Ripple, Coindesk, Coinbase și Binance. Ulterior, același mesaj a apărut pe paginile unor miliardari precum Bill Gates, Jeff Bezos sau Elon Musk, Warren Buffett, Mike Bloomberg, de la personalități politice precum Joe Biden sau Barak Obama, dar și de la companii precum Apple sau Uber.

Domeniul (portofelul) folosit de hacker a fost repede suspendat, dar acesta a redirecționat apoi cererile de bani virtuali către mai multe portofele electronice, ceea ce a făcut mai greu de urmărit banii celor care s-au lăsat înșelați. 

În primă fază Twitter a șters câteva dintre mesaje, dar pentru că acestea reapăreau, a fost nevoită să suspende temporar conturile respective.

Evaluarea făcută de TechCrunch este că urmăritorii celebrităților de pe Twitter au apucat totuși să doneze cel puțin 100 de mii de dolari, în intervalul relativ scurt în care platforma de socializare a reușit să recapete controlul asupra profilelor atacate.

Sursa: TechCrunch

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday