Călin Popescu Tăriceanu a susținut o scurtă conferință de presă, pe holurile Parlamentului. Liderul ALDE a spus că este de acord cu sesizarea depusă de Camera Deputaților la Curtea Constituțională a României, în legătură cu un posibil conflict constituțional între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiției.

Tăriceanu a mai spus că este de acord cu modificarea experienței minime la zece ani, pentru procurorii care vor să lucreze la DNA și DIICOT, deoarece nu i se pare normal „ca la parchete de nivel înalt să lucreze persoane care nu au suficientă experiență”.

Principalele declarații ale lui Călin Popescu Tăriceanu:

La ultimul punct am aprobat punctul de vedere pe care Senatul îl va trimite CCR, în legătură cu conflictul juridic de natură constituțională dintre Parlament și Parchetul de pe lângă ICCJ, în legătură cu protocoalele secrete. Ni s-a solicitat un astfel de punct de vedere pe care avem obligația să îl trimitem CCR.
Sunt anumite chestiuni care, într-adevăr, pot să vă confirm, sunt o serie de observație incluse în raportul preliminar al Comisiei de la Veneția, care găsesc o soluționare în OUG. Nu mi se pare normal ca la parchete de nivel înalt să lucreze persoane care nu au suficientă experiență și acest lucru ar fi trebuit să dea de gândit. Ca și chestiune de principiu, cred că peste tot este normal să lucreze oameni care au o bună experiență profesională și nu persoane care își fac ucenicia pe dosare complicate. Discuția pe care am avut-o cu ceva timp în urmă, înainte ca domnul Toader să meargă la Strasbourg pentru reuniunea cu Comisia de la Veneția, a vizat în principal temele indicate în raportul preliminar.
Din discuțiile pe care le-am văzut pe parcursul acestui an, gândirea pe care știu că cei din Comisie au avut-o a fost următoarea: să se pună mai mult accent pe latura de prevenire a corupției și aceasta este o filosofie care nu vizează numai lupta împotriva corupției. Cred că este de resortul Comisiei să facă această analiză pe baza deciziei CCR și să acționeze ca atare, să vină cu un set de propuneri care să fie în acord cu deciziile CCR”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday