Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că partidul pe care îl conduce iese de la guvernare. Tăriceanu a mai declarat că va demisiona și din funcția de președinte al Senatului, la începutul sesiunii parlamentare din septembrie. Totodată, fostul premier a anunțat că renunță și la candidatura la alegerile prezidențiale din noiembrie. De asemenea, ALDE și Pro România îl vor susține pe actorul Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale. 

Despre intenția PNL de a depune o nouă moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, Tăriceanu a spus că ALDE va face „ceea ce face un partid de opoziție”. Întrebat ce înseamnă acest lucru, acesta a conchis „Noi nu o să votăm pro Guvern, partidul de opoziție votează împotriva Guvernului.”

Conform Constituției și a deciziilor CCR, Viorica Dăncilă este obligată să vină în Parlament în termen de 45 de zile pentru a cere un nou vot de reconfirmare, odată cu schimbarea culorii politice a guvernului. În cazul în care nu adună numărul suficient de voturi, adică 233, guvernul rămâne interimar. În acest moment, PSD are 206 parlamentari, însă nu sunt excluse și alte plecări spre partidului lui Victor Ponta odată cu ieșirea ALDE de la guvernare și înființarea unei alianțe cu Pro România, anunță Digi24.

ALDE are patru miniștri în Guvern, este vorba de Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministrul Mediului, Ramona Mănescu, ministru de Externe, Anton Anton, ministrul Energiei și Viorel Ilie, ministru pentru Relația cu Parlamentul. 

Update 19:30: Mihai Fifor a anunțat că PSD va negocia cu toată lumea ca să rămână la guvernare. „Așa cum alții au negociat să ia de la noi, așa vom face și noi. Nu este vorba doar de UDMR, este vorba de parlamentari din toate formațiunile politice. Așa se negociază, cu fiecare în parte. Vom negocia fără niciun fel de problemă cu toată lumea”, a declarat Fifor.

https://www.facebook.com/epochtimesro/videos/372945800293961/

Update 19:20: Ramona Mănescu, ministru de Externe din partea ALDE, anunță că nu demisionează din funcție: „Îmi asum să pierd eu, ca să nu piardă România pe plan extern”. Tăriceanu arăta că membrii ALDE din Guvern care nu vor demisiona vor fi excluși din partid.

Update 19:15: Președintele PNL, Ludovic Orban, anunță că liderii grupurilor PNL din Parlament au fost mandatați să discute cu grupurile parlamentare pentru susținerea moțiunii de cenzură, el spunând că nu se “obosește” să ceară demisia premierului, pentru că știe că nu va face acest lucru.

Update 19:00: Președintele USR Dan Barna îi cere premierului Dăncilă să demisioneze din funcție, după pierderea majorității parlamentare. Cere acord politic pentru declanșarea alegerilor anticipate: În absența acestora, orice guvern s-ar forma acum ar presupune acceptarea unor compromisuri.

Update 18:30: Călin Popescu Tăriceanu confirmă oficial că ALDE iese de la guvernare.

Principalele declarații ale lui Tăriceanu:

„Ședința s-a încheiat și câteva decizii importante s-au luat. Am să vă informez că azi dimineață la ora 10 am avut o întâlnire cu doamna Dăncilă, în calitatea dânsei de președinte al PSD, pentru a discuta în legătură cu salvarea situației, cu rămânerea sau părăsirea coaliției de guvernare.

https://www.facebook.com/epochtimesro/videos/962199430797766/

Am așteptat de la doamna prim-ministru să îmi spună dacă are în vedere un plan articulat pentru relansarea guvernării, care să presupună mai multe componente și anume un nou program de guvernare, o echipă guvernamentală restructurată, un număr de secretari de stat reduși la jumătate, cu cabinetele diminuate corespunzător, în așa fel încât să ușurăm aparatul administrativ, o proiecție privind rectificarea bugetară de anul acesta, în fine, abordarea unor probleme, aș spune, pe care nu putem să le ignorăm, cum ar fi percepția publică privind slaba activitate a guvernului.

La toate aceste întrebări pe care le-am avut și la care așteptam un răspuns favorabil, din păcate nu am avut niciun fel de contra propunere și, în acest condiții, i-am spus doamnei prim-ministru că voi merge în fața delegației permanente a colegilor mei și le voi prezenta situația așa cum este. Colegii au luat decizia de a se renunța la guvernare. Nu este o decizie ușoară, însă guvernarea nu poate să rămână în reperele defensive în care a fost până acum.

Nu putem să mergem mai departe cu construcții bugetare care constatăm după jumătate de an de exercițiu bugetar că nu pot să fie așa cum ne-am imaginat, nu putem să cauționăm în continuare măsuri cu care nu suntem de acord și acest lucru l-am constatat atât la nivel local, cât și la nivel central. Am încercat vreme îndelungată să credităm această guvernare pentru că am considerat că este nevoie de o anumită stabilitate politică și nu am obiceiul să fac opoziție în cadrul guvernului, de aceea cred că este mai corect astăzi să ne despărțim și să urăm PSD-ului și doamnei prim-ministru o guvernare ușoară în continuare. Noi vom trece în Opoziție. Vă anunț, de asemenea, că am renunțat la intenția de a candida la prezidențiale, pentru a nu se mai spune că decizia este bazată pe decizia PSD-ului de a-și nominaliza un candidat propriu la prezidențiale.

Totodată, luni, în prima zi de funcționare a Senatului, voi anunța demisia oficială din funcția de președinte al Senatului. Le-am propus colegilor mei să susținem un candidat independent la prezidențiale, în persoana lui Mircea Diaconu.

Cred că este nevoie de un candidat independent care să se adreseze tuturor românilor. Mircea Diaconu ne-a spus că are nevoie de un sprijin logistic și suntem de acord să îi acordăm acest sprijin. Va rămâne candidat independent. Am discutat acest lucru și cu Victor Ponta, care și el s-a declarat de acord să dea această susținere pentru Mircea Diaconu și, în acest scop, colegii și-au dat acordul pentru o alianță între ALDE și Pro România, pentru susținerea lui Mircea Diaconu.”

Despre informațiile potrivit cărora Ramona Mănescu, în prezent ministru de Externe, nu ar dori să demisioneze din funcție, Tăriceanu a spus: „Trebuie să vă spun următorul lucru: astăzi, pe cale de consecință a deciziei de a ieși de la guvernare, biroul politic a decis retragerea miniștrilor din guvern. Cei care nu vor face acest lucru vor respecta consecințele, și anume retragerea din partid.”

Update 18:25: Televiziunile de știri anunță că conducerea ALDE a votat ieșirea de la guvernare.

Update 17:40: Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, citat de News.ro, că în absența unei majorități, PSD “trebuie să se gândească să treacă în opoziție”, întrucât orice altă soluție, cel puțin până acum, în cadrul guvernărilor în România nu a dat rezultate pozitive pentru populație. El susține că în acest moment “e foarte dificil de realizat o majoritate de către Partidul Social Democrat și de aceea am susținut o trecere în opoziție cât mai rapidă”.

Update 16:40: Premierul Dăncilă a reacționat pe pagina sa de Facebook în urma informațiilor potrivit cărora ALDE va ieși de la guvernare. Dăncilă a anunțat că PSD va merge înainte cu „guvernarea țării și alături de noi vor veni toți cei din ALDE și Pro România care au curajul de a-și asuma acest proces”.

 

Update 15:40: Liderul formațiunii Pro România, Victor Ponta, a anunțat că partidul pe care îl conduce îl va susține pe candidatul independent Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale din toamnă.

„Pe zona de stânga am susținut ideea unui candidat unic, nu s-a putut. Și atunci Pro România îl vom susține pe candidatul independent Mircea Diaconu. Am avut o întâlnire cu domnul Diaconu, pentru a stabili clar că nu dorim să-l facem din independent candidat politic. Va avea tot sprijinul nostru pentru aceste alegeri.

Dacă cei de la ALDE decid și ei să-l susțină pe Mircea Diaconu, probabil și posibil, evident că ar fi două partide care susțin același candidat și trebuie să muncim împreună pentru această candidatură” a declarat Victor Ponta, citat de G4media.

Călin Popescu Tăriceanu a avut discuții, luni, cu premierul Viorica Dăncilă. Negocierile între cei doi lideri ai coaliției au eșuat, în condițiile în care premierul nu a venit cu o propunere de restructurare a Guvernului sau cu un nou program de guvernare, conform Mediafax.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday