Armata din Taiwan a lansat marți pentru prima dată un manual pentru apărarea civilă, oferind cetățenilor îndrumări de supraviețuire în cazul unui scenariu de război. Invazia Rusiei în Ucraina a atras atenția autorităților din Taiwan asupra modului în care insula ar trebui să răspundă presiunii Chinei.

China nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său și a intensificat activitățile militare în apropierea insulei în ultimii doi ani, pentru a determina autoritățile să accepte revendicările sale de suveranitate.

Astfel, ghidul detaliază unde sunt numeroase magazine, cum se pot găsi apă și alimente, dar și adăposturi anti-bombe și spitale prin aplicații de smartphone. De asemenea, oferă sfaturi pentru pregătirea truselor de prim ajutor și pentru recunoașterea sirenelor de raid aerian. Ghiduri similare au fost emise și de Suedia și Japonia.

Planificarea manualului a început înaintea atacului Rusiei asupra Ucrainei, care a stârnit dezbateri cu privire la implicațiile acestuia pentru Taiwan. Astfel, autoritățile din Taiwan au fost nevoite să ia în calcul o eventuală invazie din partea Chinei și să se pregătească în acest sens, inclusiv prin reforme în ceea ce privește recrutarea rezerviștilor și prelungirea serviciului militar obligatoriu la mai mult de patru luni, cât este în prezent.

Noi oferim informații despre modul în care cetățenii ar trebui să reacționeze într-o criză militară și în fața posibilelor dezastre care vor urma”, a declarat Liu Tai-yi, un oficial al unității de Mobilizare Totală pentru Apărare din cadrul guvernului.

Taiwan nu a raportat niciun semn de invazie iminentă planificată de China, dar și-a ridicat nivelul de alertă de la începutul războiului din Ucraina. Președintele Tsai Ing-wen a promis în repetate rânduri că va apăra insula și supraveghează un program amplu de modernizare pentru a face forțele sale mai mobile și mai greu de atacat. 

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday