Sute de persoane participă la un miting pro-UE în proximitatea Ateneului Român, unde are loc ceremonia de preluare a președinției Consiliului UE. România marchează preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene printr-o ceremonie la care sunt prezenţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, al Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul Viorica Dăncilă și președintele Iohannis.

Liderii europeni au aterizat pe aeroportul Henry Coandă în jurul orei 18:45, de unde au plecat spre Ateneul Român.

Update 19:55: Manifestanții au proiectat un mesaj pe Palatul Regal: We want EU. PSD want Russia

Update 19:50: Și Președintele Iohannis a ajuns la ceremonia oficială de preluare de către România a președinției UE. Acesta a venit însoțit de soția sa. La protestul din proximitatea Ateneului Român participă și fostul ministrul al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Live video:

https://www.facebook.com/epochtimesro/videos/544329286063409/

Update 19:40: Premierul Dăncilă a sosit la evenimentul organizat la Ateneul Român.

Update 19:35: Numărul protestatarilor a crescut la circa cinci sute. Mulțimea scandează „România cere, fără grațiere”.  Fostul premier Petre Roman a fost primit cu huiduieli la sosirea la ceremonia de la Ateneu.

https://www.facebook.com/de.clic.ro/videos/2218249368199245/

Update 19:24: Oamenii scandează „Jos comuniștii”, „PSD, ciuma roșie” sau „Jandarmeria apără hoția”, “România, stat european!”, “Europa vrem să știi, c-au furat de la copii”, “Justiție, nu corupție”.

Update 19:10: În zona Ateneului, în fața Bibliotecii Centrale Universitare, unde sunt așteptați cei mai importanți lideri europeni, se scandează “Europa” și “Nu vrem să fim conduși de hoți”, potrivit postului Realitatea TV.

Protestul a fost anunțat în urmă cu câteva zile pe facebook, cu titlul: ,,Vrem Europa, nu dictatură”. Organizatorii au anunțat că vor să fie alături de liderii europeni: ,,Vrem să fim văzuți de ei. Vrem să se înțeleagă că, în ciuda politicilor guvernării actuale, românii sunt cetățeni ai Europei, care cred în valorile care stau la baza UE: libertate, stat de drept, justiție independentă, solidaritate, transparență în decizii și în cheltuirea banului public”. 

Mesajul postat de organizatori pe Facebook:

,,Dacă înțelegi că:
* dreptul de a munci și a învăța în Europa depinde de apartenența noastră la UE

* creșterea nivelului de trai al populației în ultimii 10 ani are ca sursă apartenența noastră la UE
* dezvoltarea societății românești în ultimul deceniu s-a făcut în mare parte prin fonduri europene
* situația agriculturii românesti depinde de fondurile alocate de UE
* infrastructura, spitalele și școlile pot ajunge la un nivel acceptabil prin apartenența noastră la UE
* drepturile omului, statul de drept și justiția independentă sunt protejate cel mai bine prin apartenența noastră la UE
* atacurile asupra UE comise de guvernarea actuală sunt atacuri asupra prosperității și stabilității României
* cetățenia europeană ne oferă protecție împotriva posibilelor abuzuri ale statului
* dreptul de a călători, de a vizita lumea, de a vorbi liber sunt lucruri de care părinții noștri nu au beneficiat

Atunci te așteptăm în Piața George Enescu (lângă Ateneu și Palatul Regal), joi 10 ianuarie, de la ora 19, pentru a spune:

,,Românii sunt cetățeni ai Uniunii Europene și luptă pentru valorile europene, pentru libertate, stat de drept, justiție independentă!”

Veniți cu Steagurile Romaniei și ale UE!”.

Ulterior, s-a anunțat că se modifică locul de desfășurare a mitingului ”Vrem Europa, nu dictatură”, în fața Centrului InfoEuropa, lângă statuia equestră a lui Carol I: ,,Această modificare este rezultatul discuțiilor cu autoritățile, urmare a protocolului de grad zero care se aplică în cazul evenimentelor oficiale la care participă înalți demnitari și este determinată de măsurile de securitate deosebită pe care forțele de ordine trebuie să le aplice”.

Carmen Dan a anunțat astăzi, mai devreme, că s-au luat toate măsurile care se impun pentru păstrarea ordinii publice la mitingul pro-UE, la Ateneul Român: ,,Vreau să vă asigur că vom colabora cu SPP şi în felul acesta avem toată disponibilitatea şi am luat toate măsurile care se impun pentru păstrarea ordinii publice. Nu vreau să înţelegeţi că asta înseamnă o confruntare cu protestatarii. Vrem doar ca acest eveniment foarte important – vizita Colegiului Comisarilor CE – să se desfăşoare fără incidente.”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, potrivit Digi24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday