Cursa de la Varșovia spre Cluj a aterizat la ora 13:03 pe aeroportul din Cluj-Napoca, dar avionul a rămas la sol, anunță Actual de Cluj.

E vorba despre o aeronavă a companiei de zbor LOT din Polonia. O pasageră din Vietnam prezintă simptome ale virusului din China, iar o ambulanță a sosit la avion.  Toți pasagerii sunt în avion și nu au voie să părăsească aeronava.

Update: Comunicat Direcția de Sănătate Cluj.

„În cursul zilei de astăzi, 28.01.2020, pe aeroportul din Cluj-Napoca, din cursa Varșovia – Cluj-Napoca, a fost preluată o  persoană care a anunțat anterior că este posibil să fi venit în contact cu o persoană cu suspiciune de infecție cu nCoV 2019 (coronavirus). A fost alertat aeroportul și conform procedurii aeronava a fost garată. Medicul epidemiolog din Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj a efectuat ancheta epidemiologică conform procedurilor.

În urma anchetei s-a decis, ca masură profilactică (persoana este asimptomatică) izolarea în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca pentru o perioadă de până la 14 zile și prelevarea de probe conform metodologiei.

În urma consultului de specialitate efectuat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, medicii specialiști consideră puțin probabil ca persoana sa fie infectată cu nCoV.

Pentru pasagerii din aeronavă (în număr de 57) s-a întocmit o evidență cu datele acestora pentru a putea fi contactați și monitorizați. Totodată, aceștia au primit informații cu privire la simptomatologia bolii și le-a fost recomandat că în cazul apariției  unor simptome să se adreseze serviciului de urgență 112 în vederea transportului la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj -Napoca”.

Tudorel Lupoaie, director operațional al Aeroportului Cluj, a declarat, pentru Libertatea, că în acest moment se aşteaptă sosirea unor echipaje din oraş ale SMURD, Poliţiei şi Direcţiei de Sănătate Publică. Vor fi făcute verificări pentru a se stabili dacă suspiciunile de infectare se confirmă.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății a declarat într-o intervenția telefonică la DIGI24 că din infomarțiile pe care le are, suspiciunea nu se confirmă: „Este vorba de un caz cu suspiciune de infecție, neconfirmatată. Pasagera s-a autodeclarat ca fiind în contact cu populație expusă la risc. Numai în cazul în care confirma suspiciunea, ceea ce nu s-a întâmplat, ea va fi trimisă la Matei Balș (în București). Din informațiile pe care le avem nu s-a confirmat această suspiciune”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday