Cei 30 de lideri ai țărilor NATO s-au întâlnit astăzi la Bruxelles pentru a lua decizii în urma evoluției războiului din Ucraina. După întâlnire, Jens Stoltenberg a susținut o conferință de presă în care a prezentat principalele concluzii. Secretarul general al NATO a reiterat faptul că Alianța condamnă ”invazia Ucrainei de către Rusia în cei mai fermi termeni posibil”. ”Facem apel la președintele Putin să oprească imediat acest război și să retragă forțele militare din Ucraina și facem apel la Belarus să pună capăt complicității sale”, a adăugat aceasta.

Aliații au stabilit de asemenea înființare a patru noi grupuri multinaționale de luptă în Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia, pe lângă cele patru existente deja în Europa de Est. Totodată, NATO face apel la China să nu sprijine Rusia. Într-un comunicat, Alianța Nord-Atlantică cere tuturor ”statelor, inclusiv Republica Populară Chineză, să susțină ordinea internațională, inclusiv principiile suveranității și integrității teritoriale, așa cum sunt consacrate în Carta ONU, și să se abțină de la sprijinirea efortului de război al Rusiei”.

Referitor la eventualitatea folosirii armelor chimice de către Rusia, Stoltenberg a precizat: ”Rusia încearcă să construiască un pretext că Ucraina se pregătește să folosească arme biologice și chimice. Aceste acuzații sunt absolut false. Orice folosire a armelor chimice va schimba total natura acestui conflict. Va fi o încălcare flagrantă a legii internaționale și va avea consecințe pe scară largă. Aliații au fost de acord să ofere Ucrainei echipament pentru a se proteja împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare. Acestea includ echipament pentru detectarea, protejare și suport medical, precum și pregătire în caz de contaminare și gestionarea crizelor. Sporim pregătirea aliaților pentru amenințări chimice, biologice și nucleare. Comandanții noștri au activat elementele de apărare chimice, biologice, radiologice și nucleare și aliații sporesc apărarea pentru a consolida noile grupuri de luptă dar și pe cele existente”.

La summit, din partea României, au participat președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă. Înainte de întâlnire, șeful statului a anunțat că va insista pe întărirea apărării pe flancul estic.

Principalele declarații ale secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg:

Doar ce am încheiat summitul extraordinar. Oamenii din Ucraina rezistă cu curaj și determinare. Suntem alături de ei. Președintele Zelenski ni s-a adresat, a mulțumit NATO pentru ajutorul oferit și a subliniat importanța asistenței militare. Aliații NATO au stabilit că vor oferi mai multă asistență militară Ucrainei. Liderii au aprobat cele 4 grupuri de luptă, în Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia. Avem 8 grupuri de luptă multinaționale acum, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Avem peste 100.000 de trupe americane care susțin eforturile NATO iar aliații europeni consolidează aceste forțe. Astăzi liderii NATO au fost de acord să reseteze pe termen lung poziția noastră pentru a face față. Vom avea mai multe forțe pe flancul estic pregătit să intervină. Vom trimite mai multe avioane de luptă. Pe mare vom avea mai multe forțe navale de intervenție, submarine și forțe de luptă. Ne vom consolida apărarea cibernetică și vom continua exercițiile. Vom stabili detaliile la următorul summit din Madrid.

Astăzi liderii au fost de acord să pună la dispoziție mai mult ajutor Ucrainei, cu provizii militare suplimentare, drone, sisteme antitanc, la fel și ajutor substanțial financiar și umanitar. Vom face mai mult, inclusiv privind securitatea cibernetică, pentru a ajuta Ucraina să se protejeze de atacuri biologice. Mă bucur că am primit oferte concrete de asistență.

Avem o responsabilitate de a ne asigura că acest conflict nu va avea consecințe și mai mari. Am fost de acord să acordăm sprijin și altor membri, inclusiv Bosnia și Herțegovina. Trebuie să îi ajutăm să își apere suveranitatea. I-am cerut Chinei să se abțină de la a susține eforturile Rusiei, nu trebuie să pună la dispoziție ajutor economic sau militar. Aliații au fost de acord că Belarusul trebuie să înceteze să acționeze ca un complice.

Lărgirea NATO a fost un succes care a contribuit la prosperitatea Ucrainei. Securitatea are un preț, de aceea membri își vor dubla eforturile, vor trimite planuri adiționale. Un număr de membri au anunțat planuri pentru a-și spori bugetele de apărare. Europa și America de Nord rămân împreună”.

Vorbim despre descurajarea Rusiei pe termen lung cu mai multe trupe, forțe aeriene. Astăzi am decis să înființăm 4 noi grupuri de luptă. Suntem pregătiți pe termen lung pentru că am tot spus că invazia lui Putin a schimbat mediul de securitate pe termen lung. Este o nouă realitate, noua normalitate iar NATO răspunde pe termen lung. Am văzut informații credibile cu privire la folosirea forței militare asupra civililor și este o mare îngrijorare pentru toți aliații NATO.

Cum credeți că va răspunde NATO dacă China va începe să susțină Rusia? 

Aliații își coordonează eforturile când vine vorba despre securitatea energetică pentru a reduce dependența de Rusia. China ar trebui să se alăture restului lumii și să condamne războiul brutal al Rusiei și să nu o susțină nici economic nici militar.

Am discutat mai multe chestiuni iar mesajul este că trebuie să fim uniți și este nevoie să punem la dispoziție sprijin Ucrainei și trebuie să ne asigurăm că această conflict nu va deveni un război între NATO și Rusia. De aceea am spus că nu vom trimite trupe NATO în Ucraina.

Aveți informații despre amenințări iminente biologice și chimice?

Rusia încearcă să construiască un pretext că Ucraina se pregătește să folosească arme biologice și chimice. Aceste acuzații sunt absolut false. Orice folosire a armelor chimice va schimba total natura acestui conflict. Va fi o încălcare flagrantă a legii internaționale și va avea consecințe pe scară largă și este extrem de periculos. Va afecta oamenii din Ucraina dar există un risc direct asupra celor care trăiesc în țările NATO pentru că ne putem imagina extinderea agenților chimici în atmosferă. Știm că Rusia 

Știm că Rusia a susținut regimul al-Assad în Siria. Acest lucru subliniază importanța încheierii acestui război imediat.

Aliații au fost de acord să furnizeze echipament pentru ca Ucraina să se protejeze, inclusiv echipamente de detecție și protecție, medicale. Am sporit pregătirea aliaților pentru amenințări chimice sau biologice. Generalul Walters a activat elemente speciale de apărare iar aliații trimit sisteme de apărare pentru a sublinia determinarea noastră.

Despre faptul că Volodimir Zelenski a cerut 1% dintre tancuri, avioane și arme anti-navale și mijloace de apărare aeriană.

Am ascultat cu mare atenție ce a spus. NATO oferă ajutor semnificativ Ucrainei și punem la dispoziție sisteme și arme care ajută Ucraina să atace avioane și tancuri, inclusiv drone. Nu voi intra în detalii, dar pot spune că aliații fac tot ceea ce le stă în putință. Dreptul la autoapărare este înscris în Carta ONU. Avem totuși o responsabilitate pentru a preveni extinderea la scară largă a războiului. Ceea ce facem este că trimitem mult echipament, dar nu vă voi furniza detalii. 

Aliații au fost de acord să ofere Ucrainei echipament pentru a se proteja împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare. Acestea includ echipament pentru detectarea, protejare și suport medical, precum și pregătire în caz de contaminare și gestionarea crizelor. Sporim pregătirea aliaților pentru amenințări chimice, biologice și nucleare. Comandanții noștri au activat elementele de apărare chimice, biologice, radiologice și nucleare și aliații sporesc apărarea pentru a consolida noile grupuri de luptă dar și pe cele existente. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday