Cargoul lung de 400 de metri și lat de 59, cu o greutate de 200 de mii de tone, a blocat pentru aproape o săptămână Canalul Suez, principala cale de legătură comercială între Europa și Asia, prin care trece anual un procent de 12% din totalul mărfurilor comercializate la nivel mondial. Blocarea sa a produs deja pagube semnificative, estimate la peste 5 miliarde de dolari pe zi.

În această dimineață, compania responsabilă de deblocarea navei a anunțat că aceasta a fost repusă pe linia de plutire, iar acum, la câteva ore, a fost eliberată complet și își va continua deplasarea, tractată de remorchere.

Televiziunile egiptene au prezentat imagini cu Ever Given eliberată și plutind din nou, iar președintele egiptean i-a felicitat pe cei care au participat la operațiunea de deblocare. SCA, autoritatea care administrează canalul, nu a anunțat până acum când cele aproape 370 de nave care așteptau deblocarea canalului își vor putea relua deplasarea.

 

Schimburile comerciale între cele două continente a fost dat peste cap de acest incident, în timp ce mai multe nave au preferat rute ocolitoare (ocolind Africa sau chiar America de Sud) care le-a provocat întârzieri.

Nava Ever Given, înregistrată în Panama, a fost construită în 2018 de către o companie taiwaneză de transport și pornise din China către Rotterdam, cel mai scurt traseu maritim între Asia și Europa fiind prin canalul ce leagă Marea Roșie de Mediterană.

Compania constructoare Evergreen Marine suspectează că nava “a fost lovită de un vânt puternic, astfel încât direcția carenei a fost deviată.” Aceasta a eșuat și a rămas blocată de-a lungul canalului, oprind circulația altor vase comerciale.

Surse alternative: BBC, CNN, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday