Numele lui Stig Engstrom nu este necunoscut publicului suedez, el fiind audiat inițial de procurori și exclus din cercul suspecților. Dar o carte din 2018, dezvăluia totuși erorile investigatorilor și aducea dovezi că acesta își părăsise biroul mai devreme decât declarase și ar fi avut timp să îl ucidă pe premierul Olof Palme.

Figură politică importantă în Suedia și de două ori prim-ministru, Palme a fost împușcat din spate într-o seară din februarie 1986, în timp ce se întorcea cu soția și cu fiul său de la cinema, în centrul capitalei Stockolm. Mai mulți martori l-au văzut pe trăgător și l-au descris anchetatorilor, ba chiar un alt suspect a fost judecat și condamnat la închisoare pe viață, însă a fost achitat ulterior, din lipsă de probe. Nerezolvat vreme de 36 de ani, misterul asasinării celui mai important lider politic contemporan al Suediei, a stîrnit numeroase patimi și controverse. 

De altfel, nici soluția de acum a procurorilor suedezi nu convinge pe toată lumea, căci ei nu au adus probe noi și nici nu au reușit să găsească arma crimei, ci au adus argumente circumstanțiale privind antipatia lui Engstrom față de Palme, precum și problemele acestuia cu alcoolul. Familia lui Engstrom, prezumtivul asasin, susține că acesta era prea timid ca să poată comite o crimă, iar motivul acesteia nu este nici acum bine argumentat. Procurorii au adus ca singur argument faptul că acesta a mințit în privința alibiului pe care l-a prezentat pentru seara crimei. Engstrom s-a sinucis în anul 2000.

Prim-ministru al Suediei între 1969 și 1976, iar apoi din 1982 și până la asasinarea sa din 1986, Olof Palme este considerat unul dintre artizanii modernizării țării. Critic imparțial al Războiului Rece, el nu a ezitat să se poziționeze și împotriva SUA (în războiul din Vietnam) și împotriva URSS (la invazia Cehoslovaciei), fapt ce a alimentat multiplele teorii privind autorii asasinatului. 

Surse alternative: TheLocal.se, BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday