Specialiștii suedezi cred că au ajuns, în sfârșit, la ceea ce au țintit încă de la început prin restricțiile limitate adoptate – un anume grad de imunizare colectivă, ce ar frâna implicit răspândirea virusului. Procentul testelor pozitive la coronavirus a scăzut și este acum la cea mai mică rată înregistrată din aprilie, de numai 1,3% cazuri pozitive la 120 de mii de teste efectuate în ultima săptămână. Spre comparație, în vârful pandemiei, procentul de pozitivare era de 19%.

John Carlson, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate: „Strategia noastră a fost consecventă și sustenabilă. Probabil că avem un grad mai mic de răspândire a coronavirusului, față de alte țări”.

Într-adevăr, pentru prima dată din aprilie, Suedia a înregistrat mai puține cazuri raportate la populație față de Norvegia sau Danemarca, unul dintre statele europene care au impus cel mai devreme restricții de mișcare. 

La începutul pandemiei, autoritățile suedeze au considerat că se vor confrunta cu virusul pentru o lungă perioadă de timp, așa că au luat decizia de a proteja populația vulnerabilă și de a-i lăsa pe ceilalți cetățeni să dezvolte imunitatea colectivă. Angajații au fost sfătuiți să lucreze de acasă, acolo unde se poate, dar școlile, restaurantele sau barurile au rămas deschise. Iar purtarea măștii în spațiile publice aglomerate nu a fost invocată nici măcar ca recomandare, singura măsură de protecție adoptată fiind distanțarea socială de 1,5 metri.

Dacă inițial, criticii acestei politici estimau că Suedia ar putea pierde peste 180 de mii de cetățeni, la o populație de 10,2 milioane, autoritățile de la Stockholm au raportat până acum puțin peste 5.800 de decese provocate de COVID-19. Raportată la populație, rata de deces este a cincea din Europa, după Belgia, Marea Britanie, Spania și Italia. Însă decesele sunt pe un trend descendent: numai șapte suedezi au murit din cauza infecției, în ultima săptămână.


Guvernul a investit foarte mult în sistemul de testare, astfel încât să poată testa și persoane din afara grupurilor de risc, cum sunt cadrele medicale sau persoanele cu simptome severe. Raportat la numărul de teste efectuate la începutul lui iunie, Suedia testează de trei ori mai mult. Autoritățile au pus la punct și un sistem de urmărire a contacților celor infectați.

În timp ce adevăratul grad de imunizare al populației rămâne greu de stabilit. epidemiologul-șef Anders Tegnell estimează că circa 30% din populație este deja imună la coronavirus.

Sursa: The Times 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday