Agenția de Sănătate Publică a anunțat că persoanele care au primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid vor beneficia de unele facilități. Astfel, la trei săptămâni după administrarea primei doze de vaccin se pot întâlni cu alte persoane chiar în spații închise, în casele de îngrijire a bătrânilor vor fi reluate toate activitățile comune, iar pensionarii vaccinați pot merge din nou la cumpărături.

“Acum este în regulă ca o bunică vaccinată să-și îmbrățișeze nepoții”, a spus șeful Agenției de Sănătate Publică, Johan Carlson.

Cu toate acestea, el a subliniat că modificările reprezintă ”o ușoară relaxare” a restricțiilor și că nici măcar cei care au fost vaccinați nu vor putea să revină la un mod de viață complet normal, întâlnirile în grupuri foarte mari nefiind permise încă. Angajaților li se recomandă în continuare să lucreze de acasă pe cât posibil.

Având în vedere rata de infectare, a doua cea mai mare din Europa după San Marino, autoritățile au spus că nu este momentul să reducă restricțiile și pentru alte grupuri. 

“Până în prezent, nu s-au vaccinat suficiente persoane, astfel încât să influențeze presiunea asupra sistemului de sănătate sau asupra răspândirii infecției în general”, a spus ministrul Sănătății, Lena Hallengren.

Până acum au fost vaccinați cel puțin cu prima doză aproape o cincime dintre suedezi (2,2 milioane din 10,4 milioane de locuitori ai Suediei), în mare parte persoane de peste 60 de ani, inclusiv aproape toți bătrânii din casele de îngrijire. Programul de vaccinare al Suediei a fost afectat de întârzieri, în special din cauza problemelor legate de furnizarea vaccinului și a îngrijorărilor legate de potențialele efecte secundare generate de vaccinurile Astra Zeneca și Johnson & Johnson.

Richard Bergstrom, coordonatorul campaniei de vaccinare a spus că Suedia se numără printre țările europene care negociază cu Rusia pentru achiziționarea vaccinului Sputnik. 

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday