Poliția suedeză a transmis că vineri o drona de mari dimensiuni, capabilă să funcționeze în ciuda vântului puternic din zonă, a fost observată în apropierea centralei nucleare Forsmark, cel mai mare producător de energie electrică al Suediei, situat pe coasta Baltică, la aproximativ 150 km la nord de capitala Stockholm. Patrulele de poliție și elicopterele nu au reușit să captureze vehiculul fără pilot.

Poliția a putut observa drona, a cărei prezență a fost semnalată de un agent de securitate. Aparatul zburător s-a mișcat în jurul centralei, înainte de a dispărea spre insula Graso. Autoritățile au precizat că nu există indicii că drona ar fi plasat obiecte în zonă sau că a aterizat.

Luni, Serviciul de Securitate al Suediei (SAPO) a anunțat că a preluat ancheta și că drone similare au fost zărite vineri la alte două centrale nucleare din Suedia, Oskarshamn și Ringhals. Aproximativ 30% din producția totală de energie a Suediei provine de la aceste trei centrale.

Purtătorul de cuvânt al poliției, Petra Blomqvist, a declarat: “Sunt incidente extrem de grave. Investigăm o posibilă legătură, prin coordonare națională, între incidente”. Euractiv relatează că Ministrul Apărării, Peter Hultqvist, nu a vrut să speculeze dacă în incidente au fost implicate drone militare, dar a recunoscut că drone au fost observate anterior în locuri utilizate în exerciții militare.

Incidentele au avut loc la o zi după ce armata suedeză a început să patruleze în orașul principal de pe insula Gotland din Marea Baltică, pe fondul tensiunilor crescute dintre NATO și Rusia și a recentei desfășurari de trupe rusești în Marea Baltică.

Surse alternative: SAPO, Euractiv

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday