Coop, unul dintre cele mai mari lanțuri alimentare din Suedia, a închis vineri mai mult de jumătate din cele opt sute de magazine, după ce casele de marcat nu au mai funcționat, iar plățile nu au mai putut fi operate. Supermarketul nu a fost vizat în mod direct de hackeri, ci este unul dintre utilizatorii software-ului american atacat recent.

Experți în securitatea cibernetică afirmă că aproximativ două sute de companii au fost afectate de un atac ransomware de amploare, desfășurat în principal în SUA. Firma de cyber-security Huntress Labs a declarat că hack-ul a vizat compania IT Kaseya din Florida, înainte de a se răspândi la companiile care îi folosesc software-ul. Huntress Labs pune atacul pe seama REvil, un grup de hackeri cu legături în Rusia. Kaseya este prezentă în peste zece țări și are peste zece mii de clienți.

Incidentul a provocat îngrijorare în lumea securității cibernetice cu privire la așa-numitele atacuri ale lanțului de aprovizionare, în care hackerii pot afecta victime multiple atacând furnizorul. Agenția americană pentru Securitate Cibernetică și Infrastructură a declarat că ia măsuri pentru a contracara atacul și îndeamnă utilizatorii software-ului Kesaya să închidă serverele.

Surse alternative: BBC, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday