Oficiul de Statistică al Suediei a constatat o creștere de cel puțin 50% a numărului total al deceselor (nu numai coronavirus), în decursul lunii aprilie 2020, față de media ultimilor cinci ani.

Astfel, în aprilie 2020, au fost înregistrate în total 10.458 de decese, față de o medie de aproximativ 7500 de decese înregistrate în aceeași lună, în perioada 2015-2019.

Cercetătorii suedezi spun că o rată lunară a deceselor similară, la mia de locuitori, nu a mai fost înregistrată din 2000, dar numeric, Suedia nu a mai înregistrat atâția morți într-o lună din decembrie 1993.

Numărul deceselor de coronavirus, înregistrate oficial în Suedia este de doar 3.700, de la începutul epidemiei, cele mai multe în luna aprilie.

Oficiul precizează că această statistică nu oferă informații despre cauza morții celor decedați, ci prezintă strict numărul deceselor înregistrate, tocmai pentru a oferi un tablou mai larg în contextul epidemiei de coronavirus.

Suedia a stârnit controverse la nivel mondial, refuzând să impună restricții odată cu izbucnirea epidemiei, preferând să se limiteze la a le recomanda cetățenilor să păstreze distanța socială. Mai mult de jumătate dintre decesele provocate oficial de coronavirus au fost înregistrate în căminele de bătrâni.

Surse alternative: Reuters, BBC, Oficiul de Statistică al Suediei.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday