Primele trei zile ale procesului de impeachment a lui Trump s-au concentrat pe declarațiile sale din zilele și săptămânile premergătoare atacului din 6 ianuarie, pornind de la afirmațiile false că înfrângerea sa electorală a fost rezultatul unei fraude și că susținătorii săi trebuie “să lupte” și “să oprească furtul alegerilor”.

Majoritatea publicațiilor americane spun că este în continuare foarte puțin probabil ca democrații să reușească o condamnare politicăce l-ar împiedica pe Trump  să mai ocupe din nou funcții publice.

“Dacă va reveni pe funcție și astfel de fapte se vor întâmpla din nou, nimeni altcineva decât noi înșine nu va putea fi găsit vinovat”, a spus ]n pledoaria sa Jamie Raskin, principalul reprezentant al Acuzării.

“Nu mă tem că Donald Trump va candida din nou peste patru ani. Mă tem că va candida din nou și va pierde din nou, ceea ce ne va aduce exact în aceeași situație,” a spus Ted Lieu, un al senator democrat.

Încercând să anticipeze argumentele Apărării, care vor fi prezentate vineri, eventual și sâmbătă, Acuzarea a arătat că Primul Amendament al Constituției SUA, referitor la libertatea de declarații, are unele limite: “Primul amendament nu creează o superimunitate împotriva punerii sub acuzare a unui președinte care atacă Constituția prin cuvinte și fapte”, a spus Raskin.

Într-un dosar judiciar care este instrumentat separat de procesul politic din Senat al lui Donald Trump, procurorii federali au declarat joi că membrii miliției “Oath Keepers” au conceput planuri elaborate pentru a asalta Capitoliul pe 6 ianuarie, pregătind “o forță de reacție rapidă înarmată și pregătită pentru luptă corp la corp” și care aștepta în afara Capitalei un semnal de intervenție.

Tot joi, liderul democraților din Senat, Chuck Schumer, a lăsat de înțeles că deja caută un al mod de a-l pedepsi pe Trump, dacă Senatul îl achită, inclusiv prin invocarea celui de-al XIV-lea Amendament al Constituției, care conferă Congresului puterea de a interzice unei persoane să dețină funcții publice în cazul în care a fost implicată într-o rebeliune. Pentru acest lucru ar fi însă nevoie de o condamnare penală a lui Trump.

Sursă alternativă: NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday