Vânzările de locuințe noi au crescut cu 4,3%, până la o rată anuală de 923.000 de unități, luna trecută, față de 885.000 de unități din luna decembrie sau 842.000 de unități raportate anterior. Economiștii chestionați de Reuters se așteptau ca vânzările de case noi, care reprezintă 12% din vânzările totale de locuințe din SUA, să crească cu 2,1%, până la o rată de 855.000 de unități. Prețul mediu al unei locuințe noi a crescut cu 5,3% față de anul precedent, la 346.400 dolari luna trecută, iar vânzările au crescut cu 19,3%.

Există o cerere imensă de locuințe în acest moment și nu poate fi satisfăcută prin vânzarea caselor existente, așa că oamenii semnează contracte pentru a construi case noi”, a declarat Holden Lewis, expert în locuințe și ipoteci la NerdWallet.

Asociația Națională a Agenților Imobiliari a anunțat, săptămâna trecută, că ofertele de imobile deja locuite, disponibile pentru vânzare, au scăzut luna trecută la un nivel record. Acest lucru i-a împins pe cumpărători spre piața locuințelor noi. 

Un raport separat al Asociației Băncilor Ipotecare a arătat că cererile de împrumuturi pentru cumpărarea unei case au scăzut cu 12% săptămâna trecută, față de săptămâna anterioară, iar cererile de împrumuturi ipotecare au fost cu 7% mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Industria imobiliară și cea prelucrătoare au depășit alte sectoare ale economiei pe timpul pandemiei. Guvernul american a raportat săptămâna trecută că permisele de construcție au crescut în ianuarie la cel mai înalt nivel din mai 2006. Dar lipsa de terenuri pe care se pot construi case reprezintă o amenințare pentru câștigurile de pe piața imobiliară.

Luna trecută erau 307 de mii de imobile noi pe piață, față de 299 de mii în decembrie. Potrivit raportului de la Departamentul de Comerț, piața imobiliară va continua să contribuie la redresarea economiei, lovită de pandemie. Această tendință ar putea, totuși, să scadă destul de repede, din cauza valului de frig și furtunilor recente din zona sudică a Texasului.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday