Cele mai mari universități din SUA renunță la echipamentul de telecomunicații fabricat de Huawei Technologies și alte companii chineze pentru a evita pierderea finanțării federale în baza unei noi legi naționale de securitate susținută de administrația Trump, scrie Reuters.

Universitatea California din Berkeley a eliminat un sistem de videoconferințe produs de Huawei. Universitatea San Diego anunțase încă din august că pentru cel puțin șase luni nu va accepta finanțare sau nu va încheia acorduri cu Huawei, ZTE Corporation și cu alți furnizori chinezi de echipamente audio-video. Alte școli, cum ar fi Universitatea din Wisconsin, sunt în curs de revizuire a furnizorilor lor.

Oficialii americani susțin că producătorii de telecomunicații din China produc echipamente care permit guvernului lor să spioneze utilizatorii din străinătate, inclusiv cercetătorii occidentali care lucrează în domeniul tehnologiilor de vârf. Beijingil și companiile chineze au negat în repetate rânduri aceste acuzații.

Reuters notează că legea interzice beneficiarilor finanțării federale să utilizeze echipamente de telecomunicații, servicii de înregistrare video și componente de rețea realizate de Huawei sau ZTE. Pe lista neagră sunt și furnizorii chinezi de echipamente audio-video Hikvision, Hytera, Dahua Technology și afiliații lor.

Universitățile americane care nu respectă legea până în luna august a anului 2020 riscă să piardă fondurile de cercetare federale și alte fonduri guvernamentale.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday