O mare parte din atenția lumii în momentul de față este îndreptată asupra Covid-19 și a efectelor acute ale bolii asupra celor infectați. Mai puțină atenție este îndreptată înspre sechelele lăsate de boală pe termen lung și, chiar și atunci când se fac studii din această perspectivă, ele sunt focalizate asupra plămânilor. Însă un nou studiu efectuat în SUA arată că riscul de afecțiuni cronice și acute ale rinichilor pentru persoanele care au trecut prin boală este semnificativ mai crescut decât pentru cei care nu s-au îmbolnăvit, chiar și în cazurile cu simptome ușoare și moderate. 

Realizat între martie 2020 și martie 2021, studiul a colectat informații de la 1,7 milioane de soldați americani lăsați de vatră, dintre care 89 de mii au fost infectați cu Covid, ale căror date sunt centralizate în SUA de o instituție specializată, restul de 1,6 milioane fiind considerați grup de control.

Astfel, cei care trecuseră prin boală au avut un risc dublu de a dezvolta leziuni renale acute și unul triplu de a trece printr-o boală renală care necesită transplant sau dializă, față de persoanele din grupul de control care nu au trecut prin Covid-19. 

Studiul a analizat și legătură între aceste afecțiuni și severitatea simptomelor Covid-19 prin care a trecut pacientul și a constatat că cei cu simptome ușoare au avut o creștere a riscului de a dezvolta leziuni renale acute de doar 30%, cei spitalizați au avut o creștere de cinci ori iar cei care au fost la terapie intensivă au avut o creștere de 8 ori. 

Similar, dintre cei cu simptome ușoare care au dezvoltat o boală renală, riscul față de grupul de control de a face o formă gravă s-a dovedit a fi dublu, în timp ce foștii soldați infectați cu Covid și spitalizați cu o formă severă a acestei boli au dezvoltat și o formă gravă a unei boli renale în de cinci până la 12 ori mai multe cazuri.

Studiul a fost ajustat pentru a lua în considerare un șir numeros de caracteristici care ar putea influența rezultatele, precum vârsta, rasa și starea materială a participanților.

Surse: BMJ, JASN

Foto:  Dreamstime/ Starast

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday