Vladislav Klyushin este bănuit că a câștigat zeci de milioane de dolari prin investiții la bursă. În fapt, rusul a plătit un hacker să fure informații despre situația financiară a companiilor, înainte ca acestea să fie făcute publice, obținând astfel un avantaj ilegal față de alți investitori.

Bărbatul a plecat în martie, într-o vacanță în Elveția, unde a fost reținut chiar pe aeroport, iar acum două zile a fost extrădat în SUA, în ciuda presiunilor Kremlinului.

Procurorii americani au arătat că unul dintre colaboratorii lui Klyushin este Ivan Ermakov, agent rus implicat în campania de dezinformare dinaintea alegerilor prezidențiale din urmă cu cinci ani, câștigate de Donald Trump. În acte, Ermakov lucra pentru M13, compania de securitate cibernetică a omului de afaceri.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, compania lui Klyushin a avut legături cu Kremlinul și a furnizat ”soluții informatice” care au fost folosite de administrația prezidențială din Rusia, ministerele și departamentele federale.

Surse alternative: NBC News, Departamentul de Justiție al SUA.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday